Cytat(snapshot @ 30.03.2012, 11:57:04 )

U mnie jest podobnie, więc nie ma co się tym przejmować.
Nie wiem, czy ten kod to jest wycięty, czy przepisany ręcznie, ale nadpisujesz zmienną $r helperem FlashMessenger

Helpery możesz wywoływać również tak (w przypadku FM):
$this->helper->flashMessenger('Wiadomosc');
Widzisz, troche jest bo np przy forwardzie nie ma podwujnego wpisu (bo sprawdzałem:)). Przy szybkich zapytaniach nie ma znaczenia, ale jak jest kilka selectow z inner joinami każda sekunda ma znaczenie. A te dublowanie sie zmiennej to tylko przykładowy kod. Ale głównie chodzi o to że mam Klasę X która dziedziczy po klasie abstrakcyjnej Y a ta dziedziczy po klasie Zend_Controller_action. I myślałem że to jest powodem. Jednak Zmieniłem dziedziczenie klasy X na Zend_controller_action i nadal jest to samo. Nie chce $this->forward bo ma mi wyczyścic dane z POSTA.
Mam wrażenie że akcja init z klasy abstrakcyjnej (i z klasy X) jest wykonywana podwójnie, przynajmniej ten wpis ze screen shota tak pokazuje. Sprawdzę jeszcze na zwykłym liczniku opartym na sesji czy inkremetacja jest o jeden czy o 2 jakby sugerowal FirePHP.
Jeśli jest rozwiązanie problemu (? nie wiem czy to jest problem:/) chętnie rozwinę temat.