Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie katalogów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ksenonlogin
Witam

Niżej przedstawiam przykładowy skrypt tworzący katalogi wraz z podkatalogami, skrypt działa normalnie na hostingu cal.pl i innych, jednak na serwerze cloud 1and1.pl, tworzy tylko pierwszy katalog, a katalogi wewnątrz nowo utworzonego nie są tworzone.

Moim zdaniem to może być coś z serwerem (uprawnieniami), ponieważ tworzony pierwszy katalog jest niby normalnie z pełnymi prawami 777, jednak w utworzonym katalogu nie da się w ogóle tworzyć żadnych plików za pomocą php, a gdy próbuje zmienić prawa tego katalog z 777 na inne, ale za pomocą managera FTP to zostają one i tak na 777 (nic nie mogę zmienić przez ftp).

1. $cfg['dir_name'] = $id_returned; /*id rejestrującego się użytkownika*/
  2. $cfg['file_name'] = 'index.html'; /*niepotrzebne*/
  3. $cfg['destination_directory'] = 'users'; /*katalog utworzony ręcznie chmod 777*/
  4.  
  5.  
  6. if (mkdir( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'], 0777)) {
  7. chmod( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'], 0777 );
  8.  
  9. $cfg['stan'] = 'success';
  10.  
  11. } else {
  12. $cfg['stan'] = 'error';
  13. }
  14.  
  15. if (mkdir( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad', 0777)) {
  16. chmod( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad', 0777 );
  17.  
  18. $cfg['stan'] = 'success';
  19.  
  20. } else {
  21. $cfg['stan'] = 'error';
  22. }
  23.  
  24. if (mkdir( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/video', 0777)) {
  25. chmod( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/video', 0777 );
  26.  
  27. $cfg['stan'] = 'success';
  28.  
  29. } else {
  30. $cfg['stan'] = 'error';
  31. }
  32. if (mkdir( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/virtual_tours', 0777)) {
  33. chmod( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/virtual_tours', 0777 );
  34.  
  35. $cfg['stan'] = 'success';
  36.  
  37. } else {
  38. $cfg['stan'] = 'error';
  39.  
  40. }
  41. if (mkdir( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/gallery', 0777)) {
  42. chmod( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/gallery', 0777 );
  43.  
  44. $cfg['stan'] = 'success';
  45.  
  46. } else {
  47. $cfg['stan'] = 'error';
  48. }
  49. if (mkdir( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/gallery/min', 0777)) {
  50. chmod( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/gallery/min', 0777 );
  51.  
  52. $cfg['stan'] = 'success';
  53.  
  54. } else {
  55. $cfg['stan'] = 'error';
  56. }
  57. if (mkdir( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/gallery/max', 0777)) {
  58. chmod( './' . $cfg['destination_directory'] . '/' . $cfg['dir_name'].'/ad/gallery/max', 0777 );
  59.  
  60. $cfg['stan'] = 'success';
  61.  
  62. } else {
  63. $cfg['stan'] = 'error';
  64. }
!*!
1and1.pl to tak jak kiedyś home.pl Był "dobry" bo dobry był ich marketing, ale z jakością usług ciężko. Czytając opinie o nich nie zdziwiłbym się jakby to blokowali. A próbowałeś utworzyć katalog przez samo mkdir, bez chmod?
ksenonlogin
Tak próbowałem, jednak katalogi przyjmowały domyślne uprawnienia (755). Jest to serwer Cloud z pełnym dostępem do konsoli, jeżeli może być to zablokowane to jak sprawdzić problem??
!*!
A kto jest właścicielem katalogu/ów?
ksenonlogin
Trochę to dziwnie wygląda.

Właścicielem katalogu public_folder jest XX (administrator główny - nie chodzi o root-a).
natomiast ja jestem użytkownikiem BB (utworzonym przez XX).
Tylko jak tworzę katalogi za pomocą panelu to widnieje informacja że właścicielem jest XX, jednak to nie staje na drodze, ponieważ normalnie mogę tworzyć katalogi za pomocą wyżej wymienionego skryptu.

Problem polega na własnie utworzonych katalogach przez ten skrypt, ponieważ posiadają niby prawa 777, ALE właścicielem jest "apache", i to mnie dziwi.

Nie mam pojęcia, od kiedy żyję to nie spotkałem się z czymś takim i nie wiem nawet gdzie szukać, dlatego każda wskazówka będzie pomocna.

!*!
A może tak:

1. mkdir('dir', 777);

Tu moje pomysły się skończyły. Skontaktuj się z BOK.
ksenonlogin
Też nic nie daje

W 1and1.pl odział polski to koszmar, same tempami do rozmów a nie do pomocy ;/

no nic , będę szukał dalej ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.