Cytat
Ale dobre dla kogo? Dla Ciebie? Dla innych bo też z tego korzystają? Niektórzy używają GTK+ przy budowaniu aplikacji dla linux, inni Qt a jeszcze inni napiszą coś używając basha...
No właśnie używają GTK+ albo Qt - To nie są gotowce?
Cytat
Chodzi o to żeby napisać coś co Nam pasuje... To ile błędów popełnimy w trakcie to już inna kwestia, dobrym rozwiązaniem przy budowie FW jest pisanie od razu jakiejś aplikacji w nim, np. CMSa wtedy wyjdą wszystkie błędy dość szybko. Tworzymy narzędzie które pasuje to naszego stylu, to po prostu wygodne.
Jaki sens ma pisanie platformy pod gotowy projekt? Później nie możesz jej nawet przerobić bo większość elementów musisz zmienić.
Cytat
Dokumentacja Zenda jakby to ująć... jest jedną z gorszych jakie miałem okazje czytać. To tylko moje zdanie i całkowicie się z nim zgadzam wink.gif po prostu wolałbym przerabiać kod strukturalny aplikacji która ma 170k linijek w jednym pliku skompresowanej ciurkiem w jednej linijce, niż starać się zrozumieć tą dokumentacje. Podoba mi się za to dokumentacja CI, bo jest krótko i na temat, oraz cakePHP, bo jest krótko na temat i bez burdelu.
Zend to akurat przypadek, gdzie jest masa forów i poradników na blogach, czy tam zwykłych dev stronach jak skorzystać z tego i tego (Nie wspominając o forum na którym właśnie piszemy). Co do cakephp i codeignitera nawet nie będę się wypowiadał bo niepotrzebnie rozpoczynać drugą wojnę.
Cytat
Nie chce mieć swojego PDO, bo po co? PDO jest wbudowane w PHP i działa idealnie.
Możesz sobie zadać to samo pytanie do chociażby Dependency Injection w Symfony.
Cytat
Po co miałbym korzystać z cudzych komponentów, jak to mój FW pisany pod moje potrzeby? Owszem mogę skorzystać np. z klasy routera tej z ZF ale nie pasuje mi ona, szczególnie że mój FW opiera się o konkretne założenia sterowania aplikacją, więc napisałem routing pod siebie np. zlikwidowałem całkowicie odwoływanie z linku do kontrolera, metody i parametru bo mi to po prostu nie pasuje i uważam to za głupotę.
Pisząc FW pod dany projekt, tworzy się pic na wodę - Bo wtedy to można nazwać "biblioteki projektu".
Cytat
Dlatego zanim przeanalizowałbym i przerobił klasy ZF pod siebie... zajęłoby mi to więcej czasu niż napisanie własnej klasy. Która działa tak jak chce i jest odpowiednia dla mojego FW i sposobu jego działania.
Dlaczego nie zrobisz wtedy adaptera dla tejże klasy i nie ustalisz swoich metod działania? Skoro jesteś aż tak zdolny by pisać własny FW, to chyba tak prostą czynność możesz wykonać w 15 minut?
Cytat
Zanim zdecydowałem się napisać własny FW, zadawałem dużo pytań na różnych forach odnośnie właśnie ZF, cakephp czy CI, jak zbudować w nich coś, co byłoby dokładnie takie jak JA chce. Efektem tego było to iż większość rozwiązań jakie chciałem uzyskać, zwyczajnie pozostawała bez odpowiedzi np. budowa panelu administracyjnego dla wszystkich zarejestrowanych aplikacji, w głównej strukturze katalogu, stworzenie tym samym własnego ekosystemu. Tego po prostu nie da się zrobić "od tak" w tych FW, przynajmniej na ichniejszych forach nikt takiej wiedzy nie posiadał... I tak dla odmiany mój FW na to pozwala "od tak", bez ceregieli, prosto i przyjemnie.
Co jak co, ale w Zendzie panelem administracyjnym może być zwykły moduł i podobne rozwiązania znalazłbyś wszędzie (Czasami warto zaglądnąć na te zagraniczne fora, niż czekać nieustannie na odpowiedź na tych polskich).
Cytat
Korzystasz z ZF czy jakiegoś tam FW, obojętnie... A wiesz chociaż JAK działają poszczególne jego elementy, nie pytam o efekt końcowy.
Czy wiem... a po co mi to wiedzieć? W dzisiejszych czasach liczy się czas, który jest bardzo cenny. A jeśli już mam się dowiedzieć jak działa to i to, to po prostu wystarczy że zajrzę w źródła.
EOT jak dla mnie.