Mam skrypt który pobiera dane z formularza (dane klienta) i dodaje je do bazy, a następnie przeładowuje stronę (standardowy XMLHttpRequest) i wyświetla co jest w bazie w (klientów), aktualizacje i usuwa (mam osobne przyciski przy formularzu, które wywołują kolejne funkcje), ale chciałbym jeszcze jedno dodać i tu jest pytanie
Tak u mnie wygląda usuwanie:
function usun(klient_id) { xmlHttp=GetXmlHttpObject(); if (xmlHttp==null) { alert ("Nie obsługiwana przeglądarka!"); return; } var url = ""; url = url + "usun.php"; url = url + "?klientid=" + klient_id; url = url + "&sid=" + Math.random(); xmlHttp.onreadystatechange = stateChanged; xmlHttp.open("GET", url, false); xmlHttp.send(null); location.reload(); }
następnie przechodzę do
<?php // Usuwanie z bazy // Rozpocznij sesję // połączenie z bazą if (!$con) { return; } $sql = "delete from Klienci where id_klient = ".$_GET['klientid']; ?>
Czyli pobiera ID klienta i na nim w wykonuje polecenie SQL w usun.php
Następnie przeładowuje formularz z klientami po zmianach w bazie
Do bazy dodaję analogicznie przez
url = url + "dodajKlienta.php"; url = url + "?imie=" + document.getElementById('imie').value; url = url + "&nazwisko=" + document.getElementById('nazwisko').value;
Mam też drugą stronę gdzie się wyświetla baza zleceń klientów (wszystkie, lub tylko te z ostatniego czasu) - wszystko działa OK
Teraz jest pytanie, gdybym chciał zamiast usuń zrobić funkcje która by pobrała klientid i przeniosła tą wartość na tam drugą stronę i abym tam mógł użyć tego ID w poleceniu select ... where (taki raport dla konkretnego klienta). Ogólnie chcę aby to wyglądało tak:
-jest lista klientów (obecnie mam)
-są przyciski obok formularza dodaj/modyfikuj, usuń (działa wszystko)
-Był dodatkowo przycisk raport, gdzie przechodziło by mi na nową stronę i wyświetlało tylko zlecenia dotyczące klienta obok którego przycisnąłem "raport" - czyli jak przenieść "klientid" do select w SQL, lub jak zrobić aby ta funkcja, która u mnie usuwa dane z bazy wyświetlała ten raport - ja próbowałem na wiele sposobów, ale nie zbliżyłem się do rozwiązania.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić ? Albo pomysł jak się inaczej za to zabrać ważne aby po klientid wyświetlało mi zawartość bazy
Będę wdzięczny na jakieś podpowiedzi.
Rozwiązane, wystarczyło zmienić:
location.replace('index.php?page=baza&klientid='+klient_id);