Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odliczanie czasu zakończone dźwiękiem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ostry400
Witam mam pytanie czy w Php jest możliwe wykonanie takiego licznika który będzie na 0 wydawał dźwięk ? Odliczanie czasu sobie napiszę nie wiem jak z dźwiękiem a z pobieraniem z mysqla też myślę ze sobie poradzę tylko ten nieszczęsny dźwięk

Działanie programu było by takie
Odliczanie czasu do startu (0) i słychać sygnał startowy (beeb), po którym od razu odlicza kolejny czas. Czasy między kolejnymi startami są ustalone w bazie danych czyli np 1 osoba startuje po 5 sek kolejna np po 7sek kolejna po np 2sek i tak dalej jakieś czasy...

Więc tak program musi:
Odliczać czas w setnych sekundach
Musi być widoczny spory zegar który się odlicza (na pełnym ekranie)
Musi być ciągłość czyli jeden czas się kończy i od razu zaczyna kolejny
Musi wydawać dźwięk podczas momentu w którym pojawia się 0 (zero)
Musi wczytywać z bazy danych (mysql)

Czy to się da zrobić w PHP bo tylko w tym języku ostatnio siedzę questionmark.gif albo w jakimś języku przeglądarkowym tongue.gifquestionmark.gif

Pozdrawiam
mccd
W samym PHP nie da się, ale w PHP + JavaScript tak.
Pobierasz dane, w tym przypadku tablice z kolejnymi czasami ajaxem ze skryptu PHP.
ostry400
A pytanie na temat tego dźwięku bo nigdzie nie mogę tego znaleźć jak to z nim zrobić questionmark.gif jest pełno tematów napisanych na włącznie dźwięku na kliknięcie na najechanie kursorem itd ale nigdzie nie mogę znaleźć żeby dźwięk się pojawiał po jakimś zdarzeniu nie związanym z zewnętrznym sterowaniem ... albo gdzie tego szukać questionmark.gif
Pawel_W
nie pamiętam dokładnie, ale można było zrobić to chyba w podobny sposób

<embed src="plik.mp3" id="abc" autostart="false" jakieś-dodatkowe-parametry></embed>

a potem w js

document.getElementById("abc").play();

smile.gif
Sephirus
Co do dźwięku możesz użyć też flasha - jeśli boisz się o kompatybilność z browserami bo z tego co pamiętam to z tym JS to jest różnie w różnych przeglądarkach...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.