Napisałem skrypt do generowania id zdjęcia które będzie wywoływane w GET żeby je wyświetlić ale do rzeczy
Skrypt generuje losowy ciąg znaków i chciałem żeby po wygenerowaniu sprawdzał czy on istnieje w Bazie danych jeśli nie istnieje to żeby dodało nasz losowy key a jeśli istnieje to żeby powtórzył generowanie i wygenerował nowy key
Zrobiłem już sprawdzanie czy key istnieje w bazie ale nie mam pojęcia jak zrobić że jak key istnieje w bazie to żeby wygenerowało nowy i każdy key był unikalny bo one będą przypisywane do Hostingu zdjęć to musi być skrypt pewny i żeby się nie powtórzył nigdy
O to mój skrypt
<?php function random_string_mysql($length,$length2) { // Losowanie znakow //$chars = '0123456789abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ'; $chars = 'ZX'; for($i=0;$i<$rand;$i++) { } // Koniec Losowanie znakow // Sprawdzanie czy istnieje key } else { } // Koniec Sprawdzanie czy istnieje key } random_string_mysql(1,2); ?>
PS: Jeśli wyskoczy "Istnieje ten key" to żeby był losowany drugi inny nawet jak 5 razy pod rząd będzie taki co istnieje w bazie żeby losowało go do momentu aż skrypt wyświetli że key nie istnieje w bazie
PS2: Czy takie rozwiązanie jest dobre nie obciąży serwera w dużym stopniu?
PS3: Jeśli ktoś ma gotowy skrypt też bym bardzo prosił

Dzięki z góry