Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie kodów kreskowych / instalacja skryptu po stronie serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
focus89
Witam
Testuję skrypt do generowania kodów kreskowych ( http://www.ashberg.de/php-barcode/ )
Jak jest napisane na stronie:

together with genbarcode you can use every encoding genbarcode (GNU-Barcode) supports

Więc bez genbarcode mogę generować tylko dwa formaty kodów kreskowych (ISBN oraz EAN)
Aby móc generować wszystkie (jest ich kilkanaście) potrzebuję zainstalować genbarcode, gdzie po ściągnięciu paczki w środku mam 4 pliki - plik do skompilowania w C, makefile, readme i licencję gpl.

I teraz pytanie:
Czy da się to po stronie serwera zainstalować ? Przyznam szczerze, że nie do końca ogarniam sprawy linuxowe a z tym to chyba jest związane.
Jak widać w przykładach na wyżej podanej stronie, można generować wszystkie kody, więc mniemam, że da się to jakoś zrobić.
Ściągnąłem PHP-Barcode co u mnie działa dobrze oraz genbarcode, które trzeba zainstalować.

Po próbie generowania kodów niedozwolonego typu na moim serwerze wyświetla się komunikat:

Kod
php-barcode needs an external programm for encodings other then EAN/ISBN

download gnu-barcode from www.gnu.org/software/barcode/
    compile and install them
    download genbarcode from www.ashberg.de/php-barcode/
    compile and install them
    specify path to genbarcode in php-barcode.php

Folke Ashberg's OpenSource PHP-Barcode

Pozdrawiam
ZenekN
Witam do czego chcesz użyć kodów ?

W jakim programie zastosować ?
Webowy interfejs ?

Opisz problem

Ja generuje kody według numerów id i nie potrzebuje generatora a drukuje za pomocą z tcpdf.

Pozdrawiam
Z
focus89
Kody mają być generowane do pdf przez stronę www i następnie zczytywane przez czytnik. Dana jaki kod zczytał czytnik mają być interpretowane przez stronę www. Projekt opiera się Bazę danych w MySQL oraz interfes webowy (php ewentualnie js).
Mieliśmy zastosować GNU Barcode (http://www.gnu.org/software/barcode/) jednak jest to instalowane na linuxie. Znalazłem więc wymieniony w 1 poście PHP-barcode do generowania kodów po stronie serwera jednak do generacji wszystkich typów kodów zostałą dołączona biblioteka również instalowana na linuxie (jest też wersja win32).

Dzięki Twojemu postowi pojawiło się drugie pytanie - jak czytnik ma komunikować się z serwerem? Jedyne rozwiązanie jakie aktualnie przychodzi mi do głowy to to, żeby dane z czytnika, był wpisywane w formularzu jak z klawiatury i po wypisaniu wymaganej ilości znaków (np 10) skrypt sam wysyła zapytanie do bazy danych. Taki formularz będzie na pewno bo dane oprócz czytnika będą mogły być również wpisane ręcznie.
Czy aby czytnik mógł się komunikować ze stroną napisaną w PHP/MySQL potrzebna jest jakaś aplikacja systemowa, czy może wystarczą sterowniki do czytnika.

Pozdrawiam
Paweł
k_@_m_i_l
http://framework.zend.com/manual/1.12/en/z...troduction.html

A ta biblioteka nie rozwiąże Twojego problemu z generowaniem ?
focus89
Niestety nigdy nie pisałem nic w Zend Framework.
r4xz
Robiłem już jedną aplikację opierającą się o czytnik kodów i tak:
- twoje jedyne zmartwienie to generowanie przez stronę własnych kodów (to akurat robiłem w programie - generuj i drukuj, i tyle - dużo kodów nie miałem do zrobienia),
- w drugą stronę jest już z górki (podłączasz czytnik - często na zasadzie plug&play). Tworzysz formularz, po przyłożeniu kodu do czytnika wpisywany jest numer do formularza i jako ostatni znak "enter" (czyli automatycznie wyśle, ale masz też możliwość wpisania ręcznie jeśli czytnik ma problemy z odczytaniem). Tutaj potrzebna jest tylko mała nakładka w JS aby ciągle było aktywne dane pole formularza, inaczej klops

---edit---
Cytat
Niestety nigdy nie pisałem nic w Zend Framework.

nie musisz, to jest osobna klasa która może też działać bez ZF.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.