var loadConfigs = (function() { $.ajax( { type : "POST", url : "jsonloader.php?menu=loadConfig", data : { schemaid : SCHEMAID , phasetoorder : PHASETOORDER}, dataType : 'json', success : dataFromJson, error: function(x,y,z) { alert('x: '+x+' y: '+y+' z:'+z); } }); });
mam glownym problemem jest to ze chcialbym w obrębie całego kodu jq miec mozliwosc odwolywania sie do tych danych danych (ktore pobieram raz przy starcie, albo wywolujac metode loadConfigs. google podpowiedzial mi , zeby dane ktore otrzymuje z .ajax wrzucic do jakiegos niewidzialnego bloku na stronie wiec zrobilem tak:
var dataFromJson = (function(data) { $.each(data, function(k, v) { $.each(v, function(x, y) { $("div#settings div#configs"+k).append('<li id="k'+x+'" title="'+y+'" />'); }); }); });
po czym przyszlo mi do glowy ze moge sie odwolac poprzez zwykla funkcje tak:
var getConf = (function(group, key) { return ($("div#settings div#configs"+group+" ul li#k"+key).attr("title")); });
chcialbym tą funkcje wywolywac wiele razy w kodzie tak zeby miec mozliwosc sprawdzania jaka wartosc posiada dany klucz dla danej grupy. przykladowe dane:
{"1": { "outPlayers":"3", "players":"5", "numRoundAddOptAll":"1", "revenge":"2", "team_type":"1", "points_category":"7" }, "2": { "outPlayers":"5", "players":"10", "numRoundAddOptAll":"1", "teamCategory":"62", "revenge":"1", "revenge_type":"1", "team_type":"2", "points_category":"7"} }