Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wcztytywanie obrazów przy ładowaniu strony
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Mephis
Witam.

Kiedyś w jakimś skrypcie forum widziałem mały skrypcik, którego zadaniem było wczytywanie, a raczej załadowanie obrazów tuż przy starcie ładowania strony.
Widomo, że każdy obraz, który jest wyświetlany, jest wcześniej załadowany. A co jeśli obraz jest załadowany dopiero przy najechaniu na niego myszką? Chodzi mi głównie o wcześniejsze ładowanie pliku, zanim zostanie wyświetlony. Bo czassami nieestetycznie to wygląda, kiedy najedziemy na coś myszką, to znika, a po chwili ładuje się w tamtym miejscu kolejny obrazek. A precezyjniej, chodzi zwyczajnie o tła przycisków buttonów w css, z :hover.

I nie jestem pewien, ale prawdopodobnie było to wykonane w AJAX, dlatego zakładam temat tutak. Zna ktoś na to roziwiązanie?
markonix
preloader.
ShadowD
Hmm chodzi Ci o nie estetyczne doczytywanie obrazków po :hover?

Najlepiej skorzystać z takiego triku ja sprites css, polega to na stworzeniu o takiego obrazka:
http://coding.smashingmagazine.com/2009/04...-and-tutorials/

I w css dajesz np. bg-position top, left, a dla :hover bg-position left, bottom, obrazek jest cały czas ten sam więc jest już w cache przeglądarki a jedynie go przesuwasz. ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.