Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przesłać dane za pomocą linka?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
harymilloki
Witam jak przesłać dane z formularza za pomocą linka? Obojętnie czy post czy get.

np:

<a href ="wystawdd.php" class="button">Wystaw</a>

Proszę o dokładny opis.
teez
Takich tematów już było pińćset.

GET - np. domena.pl/index.php?id=razdwaczy

<? echo $_GET['id'] ?> wynik razdwaczy

$raz = $_POST['nazwainputa'];
echo $raz
harymilloki
Chyba nie o to chodziło.
teez
a o co ? Przecież nie dam Ci gotowca, bo nic nie zrozumiesz.. Jeżeli tak go pragniesz to wpisz w google formularz mysql php i będziesz miał tysiące wyników.. A jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć to poczytaj o GET i POST, ja praktyczne użycie Ci już podałem.
pedro84
Jemu chyba o AJAXa chodziło.
masahuku
Użyj jakiegoś Jquery i na linku przypinasz akcję $(selektor_dla_formularza).submit(). Albo bardziej fancy AJAX style: zserializuj formularz (serialize() z jquery np.) -uwaga na pola typu FILE - i wyślij $.post albo $.get gdzie sobie życzysz.
!*!
Cytat(pedro84 @ 25.02.2013, 22:13:03 ) *
Jemu chyba o AJAXa chodziło.

Predro84, idź kupić buty, bo jak Cie wiewiórki obrzucają orzechem to musisz mieć konewkę.

harymilloki - w szkole już nie uczą jak poprawnie zadawać pytania?
pedro84
Cytat(!*! @ 26.02.2013, 09:23:05 ) *
Predro84, idź kupić buty, bo jak Cie wiewiórki obrzucają orzechem to musisz mieć konewkę.

Ke?
!*!
@up to tak odnośnie, braku umiejętności zadawania pytań. Twoje stwierdzenie że "chyba" chodziło o AJAX, to ciut za mało wink.gif
pedro84
Cytat(!*! @ 26.02.2013, 11:23:48 ) *
@up to tak odnośnie, braku umiejętności zadawania pytań. Twoje stwierdzenie że "chyba" chodziło o AJAX, to ciut za mało ;)

Bo to była taka "zaczepka" do rozwinięcia pytania, ale jak widać nie poskutkowało smile.gif
werek
ja to bardziej mysle że chodziło mu o zwykły "submit" biggrin.gif

tak wiec w gescie dobrej woli, musisz mieć input o typie submit a na form parametr action ustawiony na adres url gdzie chcesz odebrać dane, a odbiór w php to jak już wspomniałeś get/post zalezny co masz ustawione na parametrze form o nazwie method (POST/GET)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.