Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System aukcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kuzirashi
Cześć, od kilku dni tworzę system aukcji tylko napotkałem jeden problem. Chodzi o to, że kompletnie nie mam pojęcia jak zrobić, że kiedy czas aukcji dobiegnie końca zostanie wykonane to i to. Miłego dnia. Proszę o pomoc.
pitu
Cron i sprawdzanie czy akcje są zakończone?
teez
Możesz dodawać time do bazy, a później
  1. if($row['data'] == time()+$row['czas trwania aukcji']){ mysql_query("update cos tam set status="zakonczony"") }
- Zmień to na swoje, napisane tylok jako szablon jak to ma wyglądać. wink.gif Odpalasz cronem, możesz while dla wszystkich aukcji w osobnym pliku i cron co ileś tam czasu.
Kuzirashi
Postanowiłem, że zrobię tak, że końcową datę ustalę na podstawie pierwszego tzw. "bida", który rozpoczyna aukcję i dodam do niego 24h. Potem zrobię plik .php, w którym będzie sprawdzało aukcje powinny się zakończyć i cron, tylko nie wiem co ile go ustawić. Mam wykupiony serwer dedykowany, także nie powinno być jakichś przeciążeń. Więc powtarzam pytanie, co ile ustawić crona?
haribol
a aukcje konczą sie o pelnych godzinach czy cos typu: 14:55:55
CTRL
Można przecież sprawdzać aukcje przy otworzeniu strony, co minutę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.