Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny][ZF2][Symfony2]Framewrok do budowania systemów wewnętrznych
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
maciunio93
Witam !
Pisze ponieważ chciałbym poznać wasze doświadczenia w ZF2, Symfony2 oraz Yii. Będę budował aplikację na wewnętrzne potrzeby pewnej firmy która będzie operowała na sporych rozmiarach bazie, więc ciekawi mnie jak wypadają te Frameworki przy operowaniu na takich bazach. W projekcie planuje wykorzystać Twitter Bootstrap jak wygląda integracja z bootstrapem w wyżej wymienionych frameworkach ? Do Yii znalazłem bardzo fajny YiiBooster, czy istnieje coś podobnego do Zenda2 czy Symfony2 niczego sensownego dla nich nie znalazłem możecie polecić jakieś rozszerzenie które nie sprawi problemów ? Który z nich wy byście wybrali do takiego projektu ? Osobiście początkowo planowałem skorzystać z ZF2, Symfony2 ostatnio jest na topie (co zresztą widać po liczbię tematów na tym forum) jednak nie miałem z nim styczności w poszukiwaniach natknąłem się również na Yii ale szczerze mówiąc kilka rozwiązań mi się tam nie podoba, ma za to świetnego YiiBoostera odstrasza mnie również jego dość mała popularność. Czekam na wasze odpowiedzi.
destroyerr
Symfony2 nie posiada obsługi baz danych. Natomiast posiada wsparcie do innych bibliotek/frameworków odpowiadających za dostęp do danych (Doctrine ORM, ODM; Propel i znajdzie się pewnie jeszcze sporo innych). Inną kwestią jest to, że nie wiem jakie znaczenie ma użyty framework w stosunku do rozmiaru bady danych (co znaczy spory - też nie wiem).
Wybór frameworka na podstawie kryterium czy posiada wsparcie dla TB jest moim zdaniem dziwnym posunięciem. Dla Symfony2 z pewnością znajdziesz takie rozszerzenia. Nie będą wyglądały tak jak YiiBooster bo te frameworki mają odmienne koncepcje.
vtuner
Ilość tematów o SF2 nie koniecznie musi świadczyć o jego popularności, a o skomplikowaniu i problematyce użytkowników. Ja kiedyś stałem przez wyborem SF2, który był już jakiś czas na "rynku" i ZF2, który praktycznie wchodził (pojawiały się pierwsze wersje stabilne). Miałem przed sobą do napisania średni system. Początkowo postawiłem na SF2, jednak strasznie się w nim męczyłem, koncepcja tam zastosowana średnio mi pasowała (może dlatego, że miałem wcześniej trochę styczność z ZF1). Zaryzykowałem i przerzuciłem się na ZF2 i od razu mnie olśniło. Rzeczy, z którymi się męczyłem w SF2 w moment rozwiązałem korzystając z ZF2. Zostałem do tej pory przy ZF2 (nadal szukam dobrego FW do małym stron, ale nie mogę coś znaleźć). Podsumowując, nie ważne jakie my mamy opinie o danym frameworku, tylko ważne jest, czy:
a ) ma wsparcie
b ) wygodnie Ci się w nim pisze.
kicaj
Rzeczywiście wybór frameworka pod względem Twitter Bootstrap'a to nie najlepszy kierunek...

Jeśli chodzi o wybór frameworka to polecam CakePHP, natomiast jeśli idziemy dalej tym tropem to posiada on wiele wtyczek/rozwiązań dla Twitter Bootstrap'a:
- http://drawrdesign.com/twitter-bootstrap-for-cakephp
- http://bakery.cakephp.org/articles/nitsche...gin_for_cakephp
- http://bakery.cakephp.org/articles/mxkocak...kephp_instantly
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.