Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka baz danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MaciekPierwszy
Witam

Załóżmy że tworze duży portal internetowy. W zasadzie wszystkie dane mogę upchnąć w jednej bazie danych sql.

W związku z moimi przemyśleniami na ten temat mam pytanie.

Kiedy programisci piszą duże portale na kilku bazach danych i dlaczego?
Damonsson
Jak jedna nie starcza, przecież nie dla kaprysu. Każdy serwer ma jakąś tam pojemność, której się nie przeskoczy i trzeba to rozłożyć na kilka serwerów. Nie wiem czy można coś mądrego odpowiedzieć na takie pytanie, wybacz.
r4xz
Chyba mam lepszy pomysł - kiedy dane, które trzeba pozyskać, znajdują się w kilku miejscach (bazach)? smile.gif
ghost1511
Cytat(r4xz @ 23.12.2013, 23:37:52 ) *
Chyba mam lepszy pomysł - kiedy dane, które trzeba pozyskać, znajdują się w kilku miejscach (bazach)? smile.gif

Ja sobie wyobrażam taką sytuację kiedy we firmie są dwie aplikacje: jedna do obsługi księgowości druga do obsługi magazynu. Księgowi księgowi tworzą faktury, rozliczają płatności i inne dziwne rzeczy, które robią księgowi. Magazyn przyjmuje towary, wydaje, przeprowadza inwentury. A my tworzymy sklep który umożliwia i sprawdzenie sprawdzenie ilości magazynowych danego towaru i płatności za zaległe faktury. Wtedy te dwie aplikacje mogą korzystać z dwóch osobnych baz danych a nasz sklep z obu.
Choć w praktyce można to rozwiązać np za pomocą schematów. Ograniczeniem wydaje mi się tutaj przestrzeń dyskowa bazy danych i szybkość dostępu do nich. Ale sam jestem ciekawy odpowiedzi kogoś kto ma z tym spore doświadczenie smile.gif
mstraczkowski
Korzystanie z kilku baz danych ma charakter zazwyczaj tylko wydajnościowy.
Tak samo jak czasami korzysta się z kilku różnych serwerów, aby rozłożyć obciążenie.
viking
Zależy jakie bazy danych? Relacyjne, NoSQL. Żeby poprawić wydajność. Żeby wykorzystywać technologię najbardziej optymalnie. Żeby wykorzystywać funkcje których inny silnik nie posiada. Żeby łatwo migrować dane. Może równiez ze względów historycznych - starsze systemy mogły być pisane pod inne rozwiązania które z czasem przestały być optymalne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.