stroju
19.01.2014, 21:35:10
Czy spotkał się ktoś z jakimś ciekawym rozwiązaniem handlera sesji w php, coś takiego jak framework, tyle że do obsługi autoryzacji, logowania i przechowywania sesji w bazie danych. Chodzi mi tutaj o rozwiązania takie jak w vbulletin czy phpbb, że dane są posortowane w bazie i na tej podstawie przeprowadzane jest logowanie itp. Wiem że pytanie pewnie już było ale nie znalazłem niczego co by mnie interesowało.
I nie chodzi mi tutaj o wbudowany handler, który można zapisywać w bazie czy pamięci, ale takie gdzie można by w prosty sposób obliczyć ilość gości online, a z podstawowego handlera byłoby to problematyczne.
Cytat
dane są posortowane w bazie i na tej podstawie przeprowadzane jest logowanie
hmm?
stroju
19.01.2014, 22:05:05
źle sformułowane, miałem na myśli to że w takich skryptach w bazie jest tabela z sesjami i tabela z użytkownikami, oraz relacja między nimi, logistycznie wydaje się to dobrym rozwiązaniem, napisanie czegoś powiedzmy podobnego, w zależności od potrzeb zajęłoby sporo czasu, stąd moje pytanie o jakieś gotowe rozwiązanie, bo jest wiele "gotowców" z szablonami stylii, obsługą baz danych itp, ale z sesjami i autoryzacją użytkowników chyba jeszcze nie spotkałem.
stroju
20.01.2014, 09:41:27
No właśnie tyle że to są handlery wbudowane w php, i owszem jak najbardziej prawidłowe, ale z punku widzenia projektu jako większy system lub też jako aplikację, ciężko byłoby zarządzać danymi w ten sposób przechowywanymi, dlatego szukam jakiegoś rozwiązania które nie jest zastępowane za wbudowany w php handler sesji tylko jako osobny obiekt, zbiór funkcji itp, który obsługuje "sesje" z poziomu skryptu php.
nospor
20.01.2014, 10:13:25
Przeciez to co dostales to jest to co chciales. Chciales zeby sesje byly zapisywane w bazie i są.
Chcesz zbior funkcji w php? A niby co dostales jak nie zbior funkcji php?
Poza tym, jak tak bardzo ci zalezy na czyms totalnie odrebnym, choc nadal nie wiem po co, to jaki problem zebys napisal sobie klase SESSION z metodami START, SET, GET, DESTROY itp?
stroju
20.01.2014, 11:58:12
no nie jest to problem, tylko chciałem zapytać innych czy może nie znają gotowych rozwiązań, tak jak z frameworkami, wszystko można napisać samemu ale projekty open source są rozwijane przez wiele ludzi dzięki czemu są bezpieczniejsze od własnych rozwiązań, stąd ten temat i pytanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.