Cytat(fizzlebubble @ 16.06.2014, 18:20:32 )

Koniec uprzejmości, teraz na poważnie. Często aplikacja wymaga kilka serwerów, gdzie 20k to tak na dzień dobry, do tego dolicz kolokacje. Produkcja, staging no i jakiś dev playground. Do tego model SaSS potrafi przy źle zaprojektowanej aplikacji znacznie wygenerować koszta utrzymania, co przelewa się na koszt aplikacji, co jednoznacznie ma wpływ na dochody firmy itd.
Nie zrozum mnie źle, ja nie twierdzę, że nic nie ma sensu niczego optymalizować. Spora część stron jest pisana do dupy, bo tak jest szybciej, a potem się ktoś dziwi, ze rozwój tego jest drogi i że coś się sypie. Niestety przy czymś takim pracuję teraz, gdzie wcześniej ktoś przez kilka lat pisał do kitu i teraz nie tak łatwo doprowadzić wszystko do prządku, a od nowa przepisać też nie ma za co.
A to nie zmienia faktu, że istnieją duże aplikacje, i zawsze będą istniały takie, które na jednym serwerze się nie pomieszcza choćby nie wiem jak i co optymalizować. 20 000zł to jakieś 3 miesiące kosztów pracownika (+-, zależnie od wypłaty). Jeśli coś da się taniej zoptymalizować, to znaczy, że pewnie nie było najlepiej napisane i to oczywiście trzeba optymalizować, ale nie wszystko się da łatwo zrobić lepiej. Tak, jak pisałem, jeśli dostaniemy optymalizację PHPa gratis, to super.
Zresztą. kolejna wersja PHP to nie tylko kwestia JIT i innych optymalizacji.
Póki co, ostatnio czytam coraz więcej o hacku i jestem coraz pozytywniej do niego nastawiony. Ale ponieważ nie wszystko można ot tak sobie przenieść na hacka, szczególnie w przypadku projektów ze zmieszanym PHP z HTML, to nadal czekam na rozwój PHPa.