Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczanie plików z danymi
Forum PHP.pl > Forum > PHP
depablo
Witam

Niestety nie mam dostępu do bazy MySQL i muszę bawić się pliczkami :).

W jaki sposób zapisywać hasła? Wymyśliłem coś takiego:
1.
[php:1:11ac7ed6be]<?php
$logpass = array (
"login1" => "haslo1",
"login2" => "haslo2",
"login3" => "haslo3",
"login4" => "haslo4",
);
?>[/php:1:11ac7ed6be]
I to jest zapisane w hasla.php. Jest trochę zabawy z dopisywaniem nowych loginow ze strony skryptu, ale ogolnie jest ok. Oczywiscie plik hasla.php jest includowany w odpowiednim miejscu. Czy istnieje mozliwość wykradnięcia tych haseł bez znajomości żadnego loginu i hasła, a znając tylko nazwę pliku hasla.php? Albo czy jest możliwość zdobycia reszty haseł jeśli zna się tylko jeden login albo hasło?

2.
plik hasla.php:
[php:1:11ac7ed6be]<?php
switch ($nick) {
case login1: $pass = "haslo1";
break;
case login2: $pass = "haslo2";
break;
case login3: $pass = "haslo3";
break;
default: echo ("Zły login");
break;
}
?>[/php:1:11ac7ed6be]

Uwagi i pytania tak jak wyżej. Również trochę zabawy z dopisywaniem i edytowaniem danych w tym pliku.

3.
plik hasla.txt:
Kod
login1;haslo1

login2;haslo2

login3;haslo3

login4;haslo4

Zawartość pliku jest rozbijana na tablicę. Oczywiście plik hasla.txt jest ogólnodostępny, ale można by za pomocą funkcji chmod zamieniać parametr jego dostępności (na czas sprawdzania hasla chmod 0646 a później na 0000). Ten plik najłatwiej się modyfikuje.

Co sądzicie o tych sposobach? Może coś zasugerujecie lepiej działającego. Proszę mi zwrócić uwagę jeśli jakiś fakt przekręciłem.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Paweł
Grzesiek
Sądzę, że trzeci sposób jest najlepszy przedewszystkim łatwo tym zarządzać i modyfikować.
Co do przechowywania haseł to mam pewną sugestię można użyć funkcji crypt aby zaszyfrować hasło zobacz:
http://www.php.net/manual/pl/function.crypt.php
DeyV
jeszcze bezpieczniejsze - MD5 - użyj wyszukiwarki na tym forum, by przekonać sie o jego zaletach
Jabol
a nie myślałeś np. o szyfrowaniu kluczem pojedyńczym (openssl) lub podwójnym (mcrypt)? To jest dopiero coś, możesz zakryptować wszystko, nawet to, co ci jest potrzebne, np. e-mail i www. A tak wogóle możesz też zlokalizować tego file'a poza doc root serwera (o ile masz taką możliwość...) i wtedy nikt ci go nie podejrzy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.