Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Aktualizacja skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kreatiff
Jest skrypt, który co kilkadziesiat godzin pobiera zserializowane dane (tablica) ze zdalnego serwera. Czasami co jakiś czas skrypt musi zostać zaktualizowany (a to znajdę lepsze rozwiązanie, a to poprawię błąd, itp.).

I tak sobie to wymyśliłem, że jak skrypt będzie trzeba uaktualnić, to by ograniczyć ruch sieciowy pomiędzy klientem a bazą, w tej pobieranej zserializowanej tablicy znajdzie się dodatkowo podtablica z indeksem "u", a w niej znajdzie się string ze zaktualizowanym kodem php skryptu.
Sam skrypt będzie miał zawsze zapisane w sobie, że gdy znajduje się w odebranych danych poddablica "u", to ma sam siebie nadpisać kodem z tej podtablicy.

To już działa, ale zastanawiam się czy takie przesyłanie kodu php w zserializowanej tablicy to dobre rozwiązanie. Ma to jakieś słabe punkty, a może w ogóle jest słabym punktem?
Pyton_000
  1. ['u'=>'die()']
kreatiff
Skrypt to klasa, w której die() nie ma i nie będzie, zakładam też, że kodu tejże klasy nikt mi nie popsuje, ale rzeczywiście pewnie jest to coś na co warto zwrócić uwagę w moim przypadku tak na przyszłość.

Ogólnie to czy przesyłanie takiego czegoś jest bezpieczne dla dowolnego kodu (nic się nie popsuje przy serialize/unserialize kodu php):
  1. "a:1:{i:0;s:39:"<?php
  2. $test = "xyz";
  3. echo $test;
  4. ?>";}"
Myślę, że tak, ale ja to sobie myśleć mogę, a rzeczywistość może być inna.
Pyton_000
Zamiast robić takie dziwne twory to lepiej jakbyś zrobił patche dla pliku

http://php.net/manual/en/function.xdiff-file-patch.php

Przesyłasz sobie taki patch i potem ww. metodą aplikujesz go. Mniejsza szansa że coś ktoś popsuje.
kreatiff
W porządku, sprawdzę sobie i to rozwiązanie.
A twór jak twór, każdy z nas coś tworzy biggrin.gif

edycja:
Niestety odpada Call to undefined function xdiff_file_diff(), itp.
I nie ma możliwości zmiany tego, bo to ma na przeróżnych hostingach działać i musi być dość uniwersalne.
lukasz91
Możesz stworzyć skrypt w osobnym pliku, który np. raz dziennie będzie się łączyć z twoim serwerem i sprawdzał czy jest nowa wersja skryptu. Jeżeli znajdzie nowszą wersję pobierze plik i nadpisze. Wydaje mi się, że jet to bezpieczniejsze niż przesyłanie kodu PHP tablicą. No i mniejsze ryzyko błędnego nadpisania pliku smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.