Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Program do szyfrowania/zaciemniania kodu php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mayka
Witam,
Czy ktoś słyszał / widział / zna jakiś program do szyfrowania plików php ? Coś jak IonCube albo zend guard
Najlepiej w jakieś wersji darmowej i nie korzystającej z rozszerzeń serwerowych, jak by dało rade oczywiście wink.gif
modern-web
Nie słyszałem o takim programie (poza wymienionymi) i nie znajdziesz owego, który nie będzie musiał być instalowany na serwerze.
Pomyśl logicznie, parser "przechodzi" przez kod, musi on zatem wiedzieć jak ten kod czytać. Bez tego się nie obejdzie, w pozostałych przypadkach nazywałbym to jedynie utrudnieniem dla użytkownika, to tylko kwestia czasu.
Jeżeli chcesz utrudnić czytanie kodu, możesz zwyczajnie usunąć znaki nowej linii - znajdziesz takie skrypty w Internecie. Ja bym sobie darował gdybym coś takiego zobaczył wink.gif aczkolwiek są edytory, które mi taką składnię automatycznie poprawią smile.gif

Twój wybór. Ja bym jednak pomyślał nad modelem SaaS jeżeli boisz się, że ktoś zacznie grzebać w kodzie.
Mayka
Chodzi o to że ludzie dostaja odemnie skrypty, i nie chcaiał bym żeby ktokolwiek w nim grzebał/oglądał.. a rozwinięcie wiersza z jednej linijki oferuje każdy lepszy program..
A co do wtyczki na serwerze też nie każdy ma IonCuba zainstalowanego wiec nie moge dać rozwiazania które nie bedzie działało u klienta..

Jedyne co znalazłem to coreCrypt.. Tylko on nie dokońca sobie radzi..
modern-web
CoreCrypt zrzuca Ci kod do base64, to ma swoje plusy ale takie rozwiązanie jest mało wydajne i zwyczajnie zamuli serwer. Okej jeżeli szyfrujesz linijkę/dwie, ale odpuść sobie całe skrypty.

I z tego co wiem, nie wszędzie Ci to zadziała, próbowałem kiedyś podobnych sztuczek wink.gif w rezultacie sobie darowałem i nie żałuję.
vokiel
Możesz skorzystać z phpseclib plus para kluczy. Szyfrujesz kod kluczem klienta, potem na serwerze deszyfrujesz i uruchamiasz. Tylko, że:
  • Zadziała tylko na mniej ogarnięte osoby
  • Przy pierwszym uruchomieniu ktoś kumaty może wszystkie wywołania zrzucić do plików - otrzyma odszyfrowane źródła. Nawet przy skomplikowanej, rozbudowanej aplikacji jest to spokojnie do zrobienia, można to dość mocno utrudnić - wielokrotne wywołania, zagnieżdżenia wywołań w odszyfrowanym kodzie etc. Niemniej i tak będzie do złamania.
  • Działanie aplikacji zostanie mocno spowolnione
kreatiff
Takie prowizoryczne zabezpieczenie jeszcze zaproponuję: pozamieniaj nazwy zmiennych na ich sumy kontrolne md5 czy sha. Żadne to zabezpieczenie, ale kod z takimi nazwami po otwarciu wygląda strasznie nieczytelnie i może na wejściu zniechęcić do grzebania, bo trzeba by było wszystko ponazywać na nowo jakoś normalnie (a nikt z góry nie wie co do czego służy). Do tego jak wspomniane wyżej usuwanie nowych linii i na pewno pewną część osób zniechęcisz do zmian.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.