Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pconnect nie działa prawidłowo - ciągle nowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qtchb
Witam!

Mam stronkę na localhoście opartą o Envolution. Przy instalacji podałem dane do połączenia z bazą, potem stworzyłem własny moduł, który korzysta z nawiązanego przez Envolution połączenia pconnect.

Niestety zauważyłem, że za każdym razem przy wyświetlaniu dowolnej strony, nawiązywane są nowe połączenia. Poniewaz połączenie zostało zdefiniowane przez autorów Envolution, to śmiem twierdzić, że ta część skryptu, tkora jest odpowiedzialna za nawiązanie połączenia jest prawidłowa.

Objawy są takie, że przy każdym wyświetleniu strony, MySQL admin pokazuje powiększenie się liczby Connections o 1! O co tu chodzi? Co jest nie tak?

Ustawiłem max_connections na 300 (to jakieś 10 razy więcej, niż trzeba), a i tak 2 razy dziennie muszę restartować serwerek. Strony wyświetlają się bardzo wolno, minimum 12 sec, co podejrzewam częściowo wynika z tego, że skrypt za każdym razem loguje się do MySQLa.

Jak sprawdzić na czym polega błąd?

Dodam, że chodzi to to, na (wiem, jak to wygląda):
Krasnal Serv 2,6 (apache 1.3, php 4, mysql 4),
Celeron 2,4
512 RAMu
niestety - stacja robocza, na której normalnie pracuję (Word, Lex, NAV, GG, z rzadka coś więcej)
qtchb
ach takie buty....

czyli problem leży w tym, że mam php uruchomiony jako moduł apache'a i za każdym razem (pomimo tożsamości hosta klienta, nazwy klienta i hasła klienta) inny proces obsługuje klientów,

a nawet jeśli apache tym samym procesem obsł€guje klienta, to pconnect musi być nawiązane ponownie, bo w mysql jest ustawiony timeout

dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.