Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiarka forum
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bartol
Mam taki sobie kodzik:

1. <?php
  2.  
  3. $strQuery = &#092;"SELECT id, tytul, tresc, date FROM \".$cfg['mysql_prefix'].\"posts WHERE (tresc LIKE '%\".$_POST['search'].\"%') OR (tytul LIKE '%\".$_POST['search'].\"%') ORDER BY date\";
  4. $resResult = mysql_query($strQuery);
  5. while($arrRow = mysql_fetch_assoc($resResult))
  6. {
  7. $tematy[$i][id]  = $arrRow[id];
  8. $tematy[$i][date] = $arrRow[date];
  9.  
  10. $i++;
  11. }
  12.  
  13. $i = 0;
  14.  
  15. $strQuery = &#092;"SELECT id, tresc, date, post FROM \".$cfg['mysql_prefix'].\"posts_replay WHERE tresc LIKE '%\".$_POST['search'].\"%' ORDER BY date\";
  16. $resResult = mysql_query($strQuery);
  17. while($arrRow = mysql_fetch_assoc($resResult))
  18. {
  19. $odpowiedzi[$i][id]  = $arrRow[id];
  20. $odpowiedzi[$i][date] = $arrRow[date];
  21. $odpowiedzi[$i][post] = $arrRow[post];
  22.  
  23. $i++;
  24. }
  25.  
  26. ?>

I chodzi mi teraz o to zeby wyswietlic liste tematow ($tematy) w kolejnosci chronologicznej, ale z uwzglednieniem odpowiedzi ($odpowiedzi), czyli tak jak w liscie tematow np. w phpBB. $odpowiedzi[$i][post] to ID postu ktorego tyczy sie odpowiedz. Moglby mi ktos pomoc jakby to zrobic, bo ja juz zglupialem smile.gif
wallace
najprościej to chyba wyciągnąć jednym zapytaniem stosując złączenia tablic, zakładam że kolumna 'post' w tablicy 'post_replay' odpowiada 'id' z tablicy 'posts'.

1. SELECT posts.id, posts.tytul, IFNULL(MAX(post_replay.date), posts.date) AS DATA FROM posts LEFT JOIN post_replay ON post.id = post_replay.post WHERE (posts.tresc LIKE '%".$_POST['search']."%') OR (posts.tytul LIKE '%".$_POST['search']."%') OR (post_replay.tresc LIKE '%".$_POST['search']."%') ORDER BY post_replay.date, post.date GROUP BY posts.id

jeśli się gdzieś nie pomyliłem i dobrze Cię zrozumiałem, a dochodzi 4 więc jest to wielce prawdopodobne (;
to powinno działać.

a tak po za tym trochę źle zorganizowałeś te tabele, w jednej powinieneś mieć same tematy, a w drugiej same posty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.