Nakreślę kontekst. Zacząłem sobie w Laravelu dłubać bardzo prosty system blogowy. WP zaczyna mnie denerwować

Koncepcja jest taka że wchodząc na adres blog.moj/slug przenosi nas do konkretnego posta. Nihil novi.
Alee... Co zrobić jak ktoś wpisze/wejdzie w nieistniejący slug? Pomysłów rozwiązań mam kilka.
- Rzucić userowi w pysk 404 z ładną stroną że nie ma tu nic
- Rucić userowi 404 i dodatkowo propozycję której mógł szukać np: "Czy szukałeś może tematu: 'Gorące laski w czekoladzi?'
- Zrobić losowanko z BD i wpuścić usera gdziekolwiek (oczywiście robić redirect tak aby był dobry adres, ale co z 404? bo przecież tamtego nie ma)
- Wziąć slug i dopasować końcówkę do czegoś co jest w BD np.: wpisuję "maly-domek" (takiego sluga nie ma w BD) a system wyszuka np: "maly-domek-z-piernika"
- Wziąć slug i obliczyć odległość levenshtein od wszystkich z BD i wybrać najbardziej pasujący
- J.w tylko similar_text lub soundex (tego nie wiedziałbym jak użyć żeby porównać sensownie, poza tym sprawdza się to najlepiej dla angielskiego)
Co sądzicie o takich rozwiązaniach. Mają swoje wady i zalety. Dysputę czas zacząć