Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy engine, nowe problemy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
shaun
Hej,
To moj pierwszy post, wiec witam wszystkich =) mam nadzieje ze moj pobyt bedzie dlugi i owocny winksmiley.jpg

Przechodzac do tematu... zbudowalem portal mlodziezowy. Oparlem go o phpBB, z ktorego notabene korzystam, jednak moj system poza wykorzystywaniem bazy uzytkownikow wiele nie ma wspolnego z phpBB na pierwszy rzut oka.

Jako ze nie jestem b. zaawansowany w php, postanowilem skorzystac z umiejetnosci programistow phpBB i uzylem ich klas do parsowania szablonow oraz zarzadzaniem baza danych.

Naszlo mnie na odswiezenie kodu, poprawki etc etc; zaczalem od pomyslu zeby przesiasc sie na ten chwalony XHTML. Z tym sobie poradze jakos. Pomyslalem zeby odnowic caly engine - pomyslec o wykorzystaniu klas do czegos innego poza baza i szablonami. Jakos dojde.
Problemy? Nie wiem czy przesiasc sie na Smarty - czy oferuje on szybsze parsowanie szablonow niz ta klasa z phpBB? Czy ma jakies funkcje, ktore zostawiaja phpbb w tyle? Musze sie upewnic, zanim przepisze caly kod...

Drugie pytanie, podobne - ADoDB, a klasa z phpBB. Szybsze? "Lepsiejsze"?

Od razu mowie, ze szukalem czegos na ten temat, jednak niewiele raczej znalazlem..
kubatron
Drogi kolego nie ma czego porównywac które lepsze dla twojego engina bo nikt nie wie jakie opcje potrzebujesz i jak ma byc rozbudowany TPL lub DBDriver, ja nie radze ci korzystać z Adodb bo moim zdaniem jest za bardzo rozbudowany i jestem w trakcie pisania własnego co do Smarty to polecam osobą nie znającym sie na wyrażeniach regularnych tak by napisać własny dosyć rozbudowany, chodź nowa alternatywa jest dośc ciekawa smile.gif Savant który możliwe że na dniach przetestuje zobacze czy lepszy smile.gif Więc powracając do tematu phpBB to TPL&DBDriver są dostosowane do ich potrzeb jeżeli zdecydujesz się ich używać to twoja sprawa smile.gif

Proponuje smile.gif
http://phpsavant.com/yawiki/
http://smarty.php.net Zobacz i oceń smile.gif
scanner
Kubatron.. A po cholerę komu wiedzięc jakie opcje potrzebne? Nie bredź ok?
Wiadomo co jest potrzebne: wygoda implementacji i wydajność działania.

Po grzyba chcesz pisac własną warstwę DAO, skoro jeszcze pół roku temu nie wiedziałeś jak działa instrukcja warunkowa if() ? Zanim dojdziesz do poziomu takiego jaki reprezentują ADODB, EZSQL czy choćby mechanizmy z PHPBB to my juz będziemy mieli bazy obiektowe.

Co do mechanizmów szablonów:
Savant jest ciekawy, owszem. Ale zmusza do pisania kodu php wewnątrz szablonów.
Smarty ma własny pseudojęzyk który przy tworzeniu szablonów jest znacznie wygodniejszy.

------
shaun:
Sprawa jest prosta.
Jeśli planujesz przesiadkę na OOD/OOP to znaczy, że musisz przeprojektować cały system. Ja ze swojej strony (tam gdzie dwu polaków tam trzy opinie) nie dażę dużą sympatią kodu PHPBB. W zwiazku z tym proponowałbym: usiąść do php5 wraz z tandemem Smarty/ezSQL.
Tylko na pewno czeka Cię ogrom pracy.

Więc zastanów się jeszcze raz, czy chcesz budować, czy modernizować.
kubatron
scanner: nie wiesz ile przez ten czas sie nauczyłem i napewno nie jestem totalnym idiotą który nic nie wie i nie umie bo mało o mnie wszyscy w okól wiedzą i dlatego tak traktuja i nie życze sobie mnie poniżac :/ taki OT
scanner
Cytat(kubatron)
scanner: nie wiesz ile przez ten czas sie nauczyłem
Racja, nie wiem. Ale znam możliwości ludzkiego umysłu i zdolności przyswajania wiedzy
Cytat(kubatron)
i napewno nie jestem totalnym idiotą który nic nie wie i nie umie
A kto tak twierdzi?
Cytat(kubatron)
nie życze sobie mnie poniżac :/
Ja tam nikogo nie poniżam. A ty?
Ja tylko stwierdzam obiektywne fakty, które znam.
Nauczyłeś się? I chwała Ci!
Piszesz właśny DAO? Powodzenia!

Mam swoje wątpliwości i je przedstawiam.
Koniec OT.
Dalszą dyskusje w tym temacie proponuję prowadzic na PW jeśłi jesteś chętny. Choć ja nie widzę takowego celu.
shaun
scanner: dzieki za rady... ale nadal sie cholernie boje przesiadki, bo nie dosc ze od nowa sie uczyc tych klas, to wszystko przepisywac...
czy te rozwiazania, ktore proponujesz beda szybsze (w miare zauwazalnie)? ktos robil moze jakies testy? na oko mi powiedz?smile.gif

kubatron: wlasnie, co do mozliwosci tych klas... ja jestem zadowolony z tego co oferuja mi te z phpBB, interesuje mnie praktycznie tylko szybkosc wykonywania operacji - jesli zmiany beda zauwazalne, to juz sie poswiece i popracuje. to jest najwazniejsza kwestia.
Vengeance
a po co "psuć" coś co teraz działa?
Skoro sam mówisz, że to spełnia twoje oczekiwania to przy tym pozostań. Lepiej zajmij się treścią samego serwisu. Bo to odwiedzający widzą. W przeciwieństwie do kodu aplikacji.
bela
@shaun co do szybkości parsera phpBB, to Zyx napisał parser który jest zgodny z tym z phpBB, a jednoczesnie 4 razy szybszy wedlug Jego testów

szukaj na webcity.pl
shaun
Vengeance: "kto stoi w miejscu, ten sie cofa", poza tym chcialem zmienic troche rzeczy, odnowic kod, dodac troche... a przy okazji, jesli sie da, to przyspieszyc - i o to glownie pytam.

bela_666: 4 razy szybszy... od czego?smile.gif ale juz poszukam tam, gdzie radzisz. dzieki.
bela
@shaun od tego z phpBB winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.