To moj pierwszy post, wiec witam wszystkich =) mam nadzieje ze moj pobyt bedzie dlugi i owocny

Przechodzac do tematu... zbudowalem portal mlodziezowy. Oparlem go o phpBB, z ktorego notabene korzystam, jednak moj system poza wykorzystywaniem bazy uzytkownikow wiele nie ma wspolnego z phpBB na pierwszy rzut oka.
Jako ze nie jestem b. zaawansowany w php, postanowilem skorzystac z umiejetnosci programistow phpBB i uzylem ich klas do parsowania szablonow oraz zarzadzaniem baza danych.
Naszlo mnie na odswiezenie kodu, poprawki etc etc; zaczalem od pomyslu zeby przesiasc sie na ten chwalony XHTML. Z tym sobie poradze jakos. Pomyslalem zeby odnowic caly engine - pomyslec o wykorzystaniu klas do czegos innego poza baza i szablonami. Jakos dojde.
Problemy? Nie wiem czy przesiasc sie na Smarty - czy oferuje on szybsze parsowanie szablonow niz ta klasa z phpBB? Czy ma jakies funkcje, ktore zostawiaja phpbb w tyle? Musze sie upewnic, zanim przepisze caly kod...
Drugie pytanie, podobne - ADoDB, a klasa z phpBB. Szybsze? "Lepsiejsze"?
Od razu mowie, ze szukalem czegos na ten temat, jednak niewiele raczej znalazlem..