Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: -
Forum PHP.pl > Forum > PHP
monsterkill
-
swagger
Napisz skrypt prosty skrypt który losować interesującą cię wartość po czym będzie aktualizować Y. Następnie dodaj zadanie CRON z tym skryptem.
monsterkill
-
swagger
Aha, przepraszam Cię. Chyba przeczytałem co chciałem, a nie to co napisałeś. Chcesz zaktualizować wartość w wywołanym skrypcie, tak? Po odświeżeniu ma to wrócić do punktu startowego?
monsterkill
Spoko, chodzi mi o to żeby wywołać skrypt > za godzinę wywołać znów ale żeby wtedy nowy "y" stał się poprzednim "x" > za godzinę to samo, itd. 8 razy. Generalnie żeby "y" z każdym wywołaniem stawał się ciągle coraz większy.
Neymar11
  1. $polacz = mysql_connect('serwer', 'uzytkownik', 'haslo');
  2. $wybierz = mysql_select_db('nazwa', '$polacz');
  3. if (!polacz || !$wybierz) { die ('nie udalo sie polaczyc lub wybrac bazy'); }
  4. $zapytanie = "select 'liczba' from 'liczba'";
  5. $mysql = mysql_query($zapytanie);
  6. y = rand(1,10);
  7. z = $mysql['liczba'];
  8. x = $z + $y;
  9. if (!isset($_COOKIE['odswiezanie'])) {
  10. $nowa = "update 'liczba' set 'liczba'=$x";
  11. $ustaw = mysql_query($nowa);
  12. setcookie ("odswiezanie", "", time() - 3600);
  13. } else {
  14. echo 'liczba to';
  15. echo $x;
  16. }

i oczywiscie zrób tabele liczba z kolumna liczba typ mediumint dlugosc 10 smile.gif
mysle ze zadziala bo pisalem z palca (doslownie biggrin.gif)
SmokAnalog
Opisz swój projekt, o co dokładnie chodzi. Jako nowicjusz nie opisuj skryptu jaki potrzebujesz, tylko przedstaw swoją potrzebę.
monsterkill
-
Neymar11
poprawiony skrypt:

1. <?php
  2. $polacz = mysql_connect('localhost', 'root', '');
  3. $wybierz = mysql_select_db('baza', $polacz);
  4. if (!polacz || !$wybierz) { die ('nie udalo sie polaczyc lub wybrac bazy'); }
  5. $zapytanie = mysql_query('select liczba from liczba');
  6. $wynik = mysql_fetch_array($dn1);
  7. $y = rand(1,100);
  8. $z = $wynik['liczba'];
  9. $x = $z + $y;
  10. $nowa = "update liczba set liczba = $x";
  11. $ustaw = mysql_query($nowa);
  12. echo 'liczba to ';
  13. echo $x;
  14. ?>

tylko musisz dorobić do tego crona... o tym poczytaj

Skrypt pobiera z bazy aktualna liczbe, potem generuje druga z zakresu 1-100 i dodaje je do siebie i na koniec nadpisuje ta z bady na nowa smile.gif
SmokAnalog
Zamiast ślepo "pomagać", dojdźmy najpierw do tego o co chodzi. Pytam o potrzebę, bo jest wysoce prawdopodobne, że nie formułujesz swojego zapotrzebowania właściwie. Nie mów "muszę wylosować liczbę co godzinę", tylko napisz co robisz i co byś chciał osiągnąć. Wygląda na to, że nie znasz jeszcze zależności między JavaScriptem i PHP, więc pozwól komuś bardziej doświadczonemu podpowiedzieć sposób realizacji Twojego pomysłu.
monsterkill
-
Aqu
Pokazałeś skrypt który odlicza od x do y. Nadal nie wiadomo co chcesz osiągnąć.
SmokAnalog
Ja się zapytam po raz ostatni - o co chodzi?
SmokAnalog
Szkoda, jak przerasta cię opisanie problemu, to powodzenia.
swagger
Kolega Smok zadał pytanie co do twojego projektu, ty opisujesz skrypt który wymyśliłeś i uważasz, ze będzie dobry. Podobny efekt można osiągnąć w różny sposób, dla różnych projektów różne rozwiązania są lepsze lub gorsze. Także nie opisuj skryptu, a opisz nam do czego owy skrypt ma być wykorzystywany - nie, nie do odliczania wartości Y, a np. "chcę stworzyć system w którym [...], mam problem ze stworzeniem skryptu który byłby wykorzystywany w [...], mój pomysł wygląda tak [...], ale mam problem z tym [...]".
SmokAnalog
facepalmxd.gif
tzm
no to odpisz na pw
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.