Witam
Mam pewien problem, który lekko spędza mi sen z powiek, jego rozwiązanie jest dość istotne z punktu widzenia dbania o wiarygodność firmy. Od jakiegoś czasu, zastanawiam się nad możliwością stworzenia skryptu, który automatycznie wysyła wiadomość email w przypadku zawieszenia się aplikacji. Aplikacja sama jest w sobie jest masywna, chodzi o giełdę transportową. Za front-end odpowiada js z frameworkiem ExtJS od Sencha i Python, back-end jest w PHP. Bardzo ważne jest to aby w przypadku ewentualnej awarii, możliwie szybko zareagować, klienci płacą za dostęp do giełdy jeśli nie jest ona dostępna, sądzą, że robimy z nich głupków co jest całkiem słuszne.
Początkowo myślałem nad zaimplementowaniem skryptu jquery odświeżającego stronę co określony czas o wartości onload a następnie ustawienie kolejnego automatycznego skryptu, w przypadku awarii nie będzie to możliwie wiec skrypt powinien wysłać wiadomość email, jednak chwila zastanowienia wystarczyła aby pomysł uznać za nie do końca przemyślany w efekcie niemożliwy do zrealizowania, bo skoro aplikacja nie działa to nie działa, jej skrypty nie wystartują.
Bardzo proszę o wszelkie propozycje, być może ktoś już mierzył się z podobnym tematem, być może istnieje jakaś automatyka zajmująca się takimi problemami, będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc.