Nikk
17.12.2015, 23:34:23
Hej,
Pisze aplikacje w Zend1 + Doctrine 2, Doszedłem do momentu gdzie nie wiem "co dalej".
Chciałbym zaimplementować listę użytkowników którzy są online, wpadło mi do głowy 2 wersje implementacji
1) Skorzystanie z jakiegoś modułu zenda aby wyciągnąć listę użytkowników zalogowanych(nie wiem czy to możliwe np.session)
2) Korzystanie z bazy danych i stworzenie specjalnej tabeli gdzie będą umieszczane wpisy kto się zalogował/kiedy a jak czas minie lub user się wyloguje to record zostanie
Dobrze myślę czy są łatwiejsze sposoby aby wykonać taką listę?
Riggs
18.12.2015, 06:32:38
Sesje w bazie i wtedy możesz wyciągać odpowiednie dane.
Kolumna w tabeli users z polem last_activity typu DATETIME i aktualizowana przy każdej podstronie (np. poprzez Event) a aktywnych wyciągasz z ostatnich 5 minut (może być mało wydajne).
Dodatkowa tabela z user_id i last_activity, tak jak poprzenio uzupełniana przez event a czyszczona co zadany czas przez skrypt (nieaktywne sesje usuwane).
To tak na szybko.
Nikk
18.12.2015, 13:41:14
@Riggs dziękuje za wskazanie drogi, rozwiąże to twoim sposobem nr.1 a dodatkowo skorzystam z cache doctrina aby nie obciążać bazy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.