Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyswietlanie tabeli po najechaniu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mateostin
Witam, czy jest ktoś w stanie napisać mi jak łatwo zrobić coś takiego aby po najechaniu na
  1. <td>
ktory zawiera
  1. ' . $row['Produkt'] . '
ktory pobiera mi nazwe(numer produktu) wyswietlał się dymek w stylu title i pokazywał tabele z surowcami do produktu ktore zawierają się w osobnej tabeli gdzie:

kolumna1: ID
kolumna2: sur (nazwa surowca)
kolumna3: lak (numer produktu)

wiem ze potrzebuje pobrać
  1. $result = mysql_query("SELECT * FROM sur Where lak = ' . $row['Produkt'] . '")
  2. while($row = mysql_fetch_array( $result ))
  3.  

i teraz row'ami sobie wyświetlać te surowce gdzie lak = produkt
natomiast nie wiem czy dobrze mysle i nie potrafie tego wyswietlic ;/
czytałem o tooltipie ale nie potrafie tego ogarnąć, bardzo prosze o pomoc
markonix
<td data-tooltip="<table><tr><td>Surowce</td></tr></table>">'. $row['produkt'] .'</td>

+ jakiś skrypt JS tooltip, który pozwala na użycie HTMLa.
Mateostin
Html'a? ale moment bo nie rozumiem czy moge prosic o jakis przykłąd w JS ktory wyszuka mi w tabeli 'surowce' wszystkie pozycje gdzie lak = Produkt?
bo ja ogólnie z tym mam problem... ja sobie tooltipa zrobiłem wyswietla tabele ale nie wiem jak to zrobic zeby do danego rekordu szukał mi wybranych surowców
viking
Dokładnie to samo co tutaj: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...t&p=1201455 (zamiast clicka mouseenter)
Klikając rekord masz np jego id. Wysyłasz Ajaxem żądanie które odpyta bazę i zwróci JSON/HTML który następnie wepchniesz do tooltipa.
Funkcje mysql są przestarzałe. Używa się mysqli albo pdo.
markonix
Cytat(Mateostin @ 5.10.2016, 13:51:23 ) *
Html'a? ale moment bo nie rozumiem czy moge prosic o jakis przykłąd w JS ktory wyszuka mi w tabeli 'surowce' wszystkie pozycje gdzie lak = Produkt?
bo ja ogólnie z tym mam problem... ja sobie tooltipa zrobiłem wyswietla tabele ale nie wiem jak to zrobic zeby do danego rekordu szukał mi wybranych surowców

Sam przecież napisałeś jak wygląda zapytanie w temacie.
Mateostin
Tak bo gdybym chciał sobie na oddzielnej stronie bądź tabeli wyświetlić to akurat to potrafię tylko u mnie problem jest taki ze ja nie potrafię tego zrobić w Javie aby do każdego z rekordów oddzielnie sprawdzał mi które surowce do tego pasują.
ale cos poszukam jak juz wspomniał Viking i mysle ze się uda smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.