dlaczego jeśli zmapuje klasy to kod poniżej zapisujący stan zaznaczonego checkboxa/ów nie działa? Póki nie mapowałem działało elegancko

Jest to oparte o Ajax. Mam lista chceckboxów w formularzu , zaznaczam jakiś i zapisuje mi w tabeli kategorię menu dla posta. Odznaczam to usuwa z tabeli kategorię dla danego posta.
Prośba o jakieś sugestie jak to pominąć ? Działam na Symfony wersji 2.8.
Dzięki. Pozdrawiam
Kontroler:
/** * * @Route("/{id}/edit", name="admin_posts_edit") * @Method("GET") * @Template() */ public function editAction($id,Request $request) { $em = $this->getDoctrine()->getManager(); $entity = $em->getRepository('MyBundle:Post')->find($id); if (!$entity) { throw $this->createNotFoundException('Unable to find Post entity.'); } $editForm = $this->createEditForm($entity); $deleteForm = $this->createDeleteForm($id); // ------------------------------------------- CHECKBOXY -- nie działa po zmapowaniu klas if ( $request->get('mid') ) { $mid = $request->get('mid'); $connector = new Connector(); if ( $request->get('status') == 1 ) { // insert - kiedy checkbox zaznaczony $connector->setMenuId($mid); // zapisuje w tabeli id menu $connector->setPostId($id); // zapisuje id posta $em->persist($connector); $em->flush(); } else { // delete - checkbox odznaczony, usuwam kategorię dla danego posta $id_connector = $em->getRepository('MyBundle:Connector')->findOneBy(array('postId' => $id, 'menuId' => $mid)); $em->remove($id_connector); $em->flush(); } } // ------------------------------------------- ............. ); }