Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z projektem w MVC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maciek257
Dzień dobry,

W ramach nauki wzorca MVC postanowiłem refaktoryzować swój portal ogłoszeniowy z PHP strukturalnego na PHP obiektowe z zastosowaniem wzorca MVC. Napisałem kod, dzięki któremu wyświetliłem tożsamą stronę główną, inne proste podstrony, uruchomiłem rejestrację i logowanie użytkowników oraz dodawanie ogłoszeń jednak problem pojawił się w kiedy chciałem wyświetlić ogłoszenia z danej kategorii lub ze strony głównej (wyświetlającej 12 najnowszych ogłoszeń) przejść do konkretnego ogłoszenia.

Otóż gdy przechodzę do adresu:

www.domena.pl/kategoria/nieruchomosci

To mój skrypt słusznie wskazuje, że akcja/metoda "nieruchomosci" w kontrolerze "kategoria" nie istnieje.

Podobnie w przypadku adresu:

www.domena.pl/ogloszenie/przykladowe_ogloszenie

Jasne jest, że nie powinienem tworzyć nowej akcji/metody dla każdej nowej kategorii a już tym bardziej dla każdego ogłoszenia.

Co powinienem zrobić, aby takie adresy prowadziły do pożądanej treści?

Czy powinienem otworzyć to w sposób następujący:

www.domena.pl/kategoria/pokaz/nieruchomosci
(kategoria = controller; pokaz = akcja; nieruchomosci = parametr)

I w .htaccess ukryć jakoś fragment "pokaz/"?

Będę wdzięczny za porady. Zazwyczaj szybko sam znajduje rozwiązania problemów w kodzie, ale tutaj zawiesiłem się i dalej nie mogę ruszyć.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Pyton_000
Powinieneś wszystkie requesty przekierować do swojego index.php i tam użyć Routera np: http://route.thephpleague.com/

Definiujesz sobie pattern na url, klasę do obsługi itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.