Cytat
Innym razem poznałem opinię, iż np. taki język programowania Pyton w ogóle nie ma interfejsów i nie ma sensu "onanizować się kodem".
Oczywiscie, piszmy proceduralnie w ogole , po co onaniziowac sie klasami

Tak, Python nie ma jako takich interfejsow i programisci robia obejscia sztuczne, by tylko wprowadzic interfejsy. A wystarczyloby by Python przestal byc 100 lat za murzynami

Pisze w Python o paru miesiecy i tak mi brakuje porzadnej obiektowki ze glowa mala. powrot do _zmienna by informowac innych userow ze to zmienna prywatna to poprostu koszmar. Nie zmienia to faktu, ze Python jest o niebo lepszy niz php do rzeczy, ktore aktualne tam robie wiec siedze cicho

Cytat
Czy jeśli nie mam zamiaru stosować w mojej aplikacji testów jednostkowych, to jednak pomimo tego kod powinien być przystosowany do ich stosowania?
Interfejsy stosuje sie nie tylko pod testy. Generalnie dzieki interfejsom, twoj kod jest porzadniejszy, latwiej rozszerzalny i wszystko to o czym gada SOLID.
Choc w praktyce, ja czesto mam lenia i lece po konkretnej klasie i nie tworze interfejsu bo i tak wiem, ze w tym kodzie bedzei tylko jedna klasa. Mowie tu o kontrolerach.
Gdy robie juz jakis Service to wtedy staram sie leciec po interfejsach, choc i to nie zawsze. Czasami wiem, ze mimo ze to Service, to on i tam przyjmowac bedzie zawsze te jedna klasie wiec sie nie bawie w interfejsy. A do testow jednostkowych robie poprostu MOCKa tej klasy i wszystko chula