Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszkiwarka mysql :)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bumfank
Witam, tym razem staram sie napisac wyszukiwarke, zrobilem najbardziej basic:

1. <?php
  2.  $wyszukiwarka_connect = 'SELECT * FROM `tracklisty` WHERE `nazwa` LIKE '%' . $_GET['fraza'] . '%'';
  3. ?>

super dziala i wogole hehe smile.gif, ale jest jedna bardzo znaczaca wada tego systemu, np mam trackliste: Armin Van Buuren - A State of Trance - Episode 001 i wpisze np samo: "State" to mi ladnie znajdzie wszystkie ktore maja wpis "State", ale kiedy np chce wpisac: "A State of Trance Armin", czyli nie pokolei to mi oczywiscie nie znajduje:) Stracilem ponad 2h na wyszukiwaniu ( jak i takze waszego forum smile.gif jakiegos dobrego algorytmu wyszukiwarki, noi nic nie znalazlem takowego.
prosilbym bardzo o jakis dobry algorytm, ktory porzadnie wyszukuje, np wpisze "A state of Trance Armin" to zeby pokazal mi Armin Van Buuren - A State of Trance - Episode 001, prosilbym rowniez o napisanie ponizej algorytmu, jakie maja byc inputy, w jaki sposob mam wejsc w skrypt aby go przetworzyc smile.gif
Pozdrawiam i dziekuje za gory za pomoc exclamation.gif smile.gif
ActivePlayer
  1. <?php
  2. $sql = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM `tracklisty` WHERE `nazwa` IN (\".implode(\", \" ,explode(\" \", $_GET['fraza'])).\" )'\");
  3. ?>

Mozliwe ze tak zadziala, ale nie obiecuje... pisane z palca
bumfank
noi nie dziala nic nie wyszukuje smile.gif
SongoQ
Wydajniej jest zastosowac AND

Wczesniej to podziel na tablice po ' ', ',', '.'

1. SELECT *
  2. FROM tracklisty WHERE nazwa LIKE '%tab[0]%' AND nazwa LIKE '%tab[1]%' ...................
ActivePlayer
Cytat
Stracilem ponad 2h na wyszukiwaniu ( jak i takze waszego forum  jakiegos dobrego algorytmu wyszukiwarki, noi nic nie znalazlem takowego

Dziwne bo ja stracilem 30 sec, na wpisane 'Wyszukirwaka' i na 1 stronie znalazlem rozwiązanie.

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30...ndpost&p=179892
bumfank
hymmm juz rozumuje o co chodzi smile.gif to implode i explode to rozpoznanie ze sa spacje miedzy kolejnymi slowami questionmark.gif smile.gif

ale dalej nie dziala smile.gif

///

dobra poddaje sie smile.gif zostawie taka jaka jest smile.gif jak mi bedzie mocno potrzebna wyszukiwarka, to wtedy napisze cos smile.gif
SongoQ
Sprawdz moje rozwiazanie!!
bumfank
bardzo chetnie winksmiley.jpg ale moj stan wiedzy nt php jest maly i nie bardzo wiem jak zrobic aby sprawdzal te tablice smile.gif

pozdrawiam;)
SongoQ
preg_split("/[\s,\.]+/", $szTekst);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.