Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kategorie i podkategorie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Krzychur
Witam!
Jestem w trakcie robienia systemu portalowego, wszystko idzie sprawnie i ładnie bez trudności.

Chciałbym się jednak Was spytać, co sądzicie o rozwiązaniu (które już zrobiłem) umożliwiające wprowadzanie podkategorii w nieskończoność np.:

Software => Freeware => Komunikatory => Pliki poniżej 5kB winksmiley.jpg

Czy uważacie to za wygodne, gdyż przykładowo dział download w tej kategorii będzie zawierał najbardziej odpowiednie pliki, czy to jest niepotrzebne klikanie i zagnieżdżanie się coraz głębiej?

Sam osobiście, wchodząc na rozbudowany serwis nie przeglądam każdego fragmentu strony tylko idę od razu do wyszukiwarki.

Dodam także że to rozwiązanie jest męczące, pętla, która się wykonuje dopoki doputy ID kategorii != 0, buduje drzewko (tzn. na górze Strona startowa -> Download -> [Kategorie]x) i sprawdza, czy dany użytkownik ma możliwość przeglądania zawartości danej strony.

A i tak jeszcze opcjonalnie, z początku zrobiłem rozwiązanie, że użytkownik może należeć tylko do jednej grupy, jednak muszę z tego zrezygnować i przerobić to na mozliwość przypisania go do wielu grup, jednak... przykładowo na stronie głównej forum jest
Cytat
zarząd | administrator | moderator | developer | opiekun | użytkownik
każda czcionka w innym stylu. Nie ma sensu bawić się, że użytkownik przypisany do kilku grup będzie wyglądał jak napis

czy wtedy zrobić dodatkowe pole z ID grupy, względem której odbędzie się kolorowanie, czy co doradzicie?
hwao
Po 1 zle forum przenosze do php smile.gif

Co do kategori:
To system powinien pozwalac nieskonczone drzewka robic a uzytkownik (admin") decyduje jaki chce miec wyglad np downloadu i ile kategori.

Co do Grup,
Mozna wziosc pare masek ale w glownym panelu zaznacza sie jaka ma sie wysietlac.
Diwi
Cóż co do nieskończonej ilości kategorii i zapętlenia wyświetlania to jak dobrze wiem to jest potwór, czyli takie coś generuje bardzo dużo zapytań. Taka moja rada spróbuj wrzucić do to tablicy a potem wyświetlić.

Co do grup może zrób żeby każda literka miała inny kolor smile.gif

Pozdrawiam
chmolu
Unikaj rekurencji przy generowaniu drzewa.

http://fungus.teststation.com/~jon/treehan...reeHandling.htm

//edit:
to tylko taka porada na przyszłość. Naprawdę przydatny sposób implementacji drzewek winksmiley.jpg
Krzychur
Cytat(Diwi @ 2005-07-06 18:52:36)
Co do grup może zrób żeby każda literka miała inny kolor smile.gif

Nie zapminajmy o przejrzystości. Co do kategorii to chyba jestem zmuszony tak zrobić, a pozatym kategorie mam w tablicy uprzednio pobranej z db, tak samo jak użytkowników, grupy, no i jak narazie jeszcze tablice user => grupa, ale będzie trzeba to zmienić...
Diwi
biorąc pod uwage post @chmolu to czy generujesz tą tablice za pomocą rekurencji ?

Pozdrawiam
Krzychur
nie; tablica robi się za pomocą pętli. ID równe 0 oznacza, że kategoria jest główną kategorią a nie podkategorią czyli jest to coś w stylu:
  1. <?php
  2.  
  3. while ($id != 0) {
  4.  // driver db pobiera ID jako powiedzmy $sql['ID'];
  5.  $id = $sql['ID'];
  6. }
  7. ?>
Imperior
Kategorie: masz dobre założenie, ale złą implementację.

Grupy: Użytkownik może należeć do wielu grup, jednak może sobie wybrać grupę, którą chce reprezentować (od niej brany jest wygląd)
_Mateo
krzychur: moze zrob funkcej, ktora bedzie mieszac kolory: z podstawowych (tzn opiekun ipt) zrobi jakies mieszance z innym glownym kolorem innej grupy. Wg mnie pomysl z kolorowymi jest kitowy.
Krzychur
i będziesz mróżył oczka na każdą literkę? Wg mnie, to nie tylko będzie dodatkowa praca, która nie zostanie pochwalona. Ale dzięki za sugestie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.