Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS - kolejność wyświetlania podstron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lechu
Witam,

jestem w trakcie pisania prostego CMS'a i zastanawiam się w jaki sposób najlepiej rozwiązać możliwość wyświetlania podstron w kolejności niezależnej od kolejności ich dodawania.

Czy dobre będzie następujące rozwiązanie?

- przy każdej podstronie mam dwa linki do przesunięcia w górę, bądź w dół (chodzi o kolejność, podstrony znajdujące się na samej górze będą wyświetlane najpierw)

- w takiej sytuacji trzeba będzie po każdym usunięciu podstrony przywracać porządek poprzez zmniejszenie numerów porządkowych o jeden począwszy od podstrony za usuniętą, aż do końca.

- przy dodawaniu ustawiam numer porządkowy o jeden większy od maksymalnego

Czy ma ktoś lepszy pomysłquestionmark.gif?

pozdrawiam
z góry dzięki za odpowiedź winksmiley.jpg
aleksander
ja kozystam z numeru porządkowego.

Np w ezPublish przy każdym obiekcie masz mały input z cyferką i na tym inpucie jest order winksmiley.jpg

Z kolei w mambo wszystko jest ukryte tylko pod postacią strzałek góra/dół.
NoiseMc
Ja na przykład daję następujące pola w bazie: ID jako klucz główny oraz KolejnoscWyswietlania które ustala w jakiej kolejności rekordy się wyświetlają i wtedy pobierając rekordy robię:
  1. SELECT *
  2. FROM tablica ORDER BY KolejnoscWyswietlania ASC

i wszystko wyświetla mi się w takiej kolejności w jakiej ustawiłem jeżeli usunę jeden rekord ze środka to powstaje dziura w numerach ale to nie ma znaczenia bo numery:
1, 2, 4, 67, 456, 2345 i tak będą się wyświetlały w kolejności od najmniejszego do największego.
Do ustalania kolejności używam strzałek, a przy dodawaniu nowego rekordu sprawdzam maksymalną KolejnoscWyswietlania i zwiększam o jeden
my_kel
Ja dodajac nowego posta to tabeli dodaje tresc, dluga tresc, zdjecia, komentarze itp
a na poczatku mam pole ID autoincrement, i wg tego pola wyswietlam dane np:

$pokaz = "SELECT * FROM newsy ODER by ID DESC"

aby najswiezszy byl na pierwszym miejscu.

Pozdr.
MS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.