Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: trudny problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
franekfm
Cześć!

Mam następujący problem.
1.
Ja ustawić (jak zrobić) aby ustawić wywoływanie się jakiejś
funkcji w ramach sesji cyklicznie co określony jako parametr
interwał czasu (coś na wzór zapętlania setTimeOut w java script).
Potrzebuje takiej użyteczności po stronie serwera.

2. Wiem, że to pytanie jest beznadziejne ale czy mozna
wysłać coś do przeglądarki jeżeli w danym momencie nie komunikuje się
ona z serwerem jeżeli wszytkie potrzebne do tego dane typu ip itd
zrzucił bym sobie wcześniej do zmiennych sesji

Jest to związanie z punktem 1 i ochroną danych prywatnych. Chiałbym sprawdzać cyklicznie czas ostatniej komunikacji przeglądarki z serwerem
i po określonym czasie przy braku komunikacji wysłać kilka sygnałów do przeglądarki np. document.close();[/i]
Jabol
hmm.. może magą ci pomóc ticki (cy jakoś tak), ale one wywołują funkcje nie co jakiś czas, ale po okreslnej ilości instrukcji. Tutaj link/
kurtz
hej :)

Cytat
Ja ustawić (jak zrobić) aby ustawić wywoływanie się jakiejś funkcji w ramach sesji cyklicznie co określony jako parametr
interwał czasu (coś na wzór zapętlania setTimeOut w java script).
Potrzebuje takiej użyteczności po stronie serwera.
najlepiej skorzystac z mozliwosci jakie daje sam server - tzn cron pod linuxami albo harmonogram zadan w windows - wiecej np w http://php.faq.pl/klucz/cron

Cytat
Wiem, że to pytanie jest beznadziejne ale czy mozna
wysłać coś do przeglądarki jeżeli w danym momencie nie komunikuje się
ona z serwerem jeżeli wszytkie potrzebne do tego dane typu ip itd
zrzucił bym sobie wcześniej do zmiennych sesji
mozesz np zrobic tyci iframe'a na stronie ktory w head'dzie ma refresha co 10 secund - bedize podtrzymywal sesje. ew robil to co sobie chcesz ;)
Cytat
Jest to związanie z punktem 1 i ochroną danych prywatnych. Chiałbym sprawdzać cyklicznie czas ostatniej komunikacji przeglądarki z serwerem
i po określonym czasie przy braku komunikacji wysłać kilka sygnałów do przeglądarki np. document.close();
pomysl algorytmu: przy odswiezeniu strony (calej) ustawiasz w sesji time() ostatniego odswiezenia, na stronie umieszczasz iframe'a w ktorym odsiweza sie tyci plik php - sprawdza on czy data ostateniego odsweizenia sie mniejsza od aktualnego time() o np 400 sekund. jesli tak wysylasz swoje window.close(). w przeciwnym wypadku tworzysz malego htmla zeby tyci iframe znowu sie odswiezyl. tyle ;)

pozdrawiam
franekfm
Cześć!

> kurtz napisał:
> najlepiej skorzystac z mozliwosci jakie daje sam
> server - tzn cron pod linuxami albo harmonogram
> zadan w windows - wiecej np w http://php.faq.pl/klucz/cron

niestety jestem tylko zwykłym użytkownikiem sad.gif i nie mam praw roota.
cron jest dla mnie rzeczą praktycznie niedostępną. Nie mam możliwości definiowania sobie nowych zadań bez wiedzy administratora. A zawracanie mu głowy byle jakim bagiem który będe znajdywał przez pierwszy tydzień pracy nie wchodzi w rachubę.

> kurtz napisał:
> mozesz np zrobic tyci iframe'a na stronie ktory w head'dzie ma
> refresha co 10 secund - bedize podtrzymywal sesje. ew robil to
> co sobie chcesz winksmiley.jpg

tutaj mówisz o zaufaniu użytkownikowi (uzytkownik = aaevil.gif ). Hmmm. Bynajmniej nie jest to bezpieczne. Poza tym ja sam na dzień dobry napisaną w ten sposób stronę rozerwał bym na strzępy. No chyba że istnieje jakiś sposób, żeby użytkownik nie mógł sobie podglądnąć kodu strony dla IFrame. Jeśli tak to prosiłbym o infotmacje bo z technologiami internetowymi jeszcze nie miałem za dużo do czynienia (cookie nie wchodzą w rachubę).
kurtz
Cytat
Cześć!

> kurtz napisał:
> najlepiej skorzystac z mozliwosci jakie daje sam
> server - tzn cron pod linuxami albo harmonogram
> zadan w windows - wiecej np w http://php.faq.pl/klucz/cron

niestety jestem tylko zwykłym użytkownikiem  :( i nie mam praw roota.
cron != crontab.
jesli nie masz dostepu do crontaba popros adminsitratora.
Cytat
No chyba że istnieje jakiś sposób, żeby użytkownik nie mógł sobie podglądnąć kodu strony dla IFrame. Jeśli tak to prosiłbym o infotmacje bo z technologiami internetowymi jeszcze nie miałem za dużo do czynienia (cookie nie wchodzą w rachubę).
nie rozumiem czego sie boisz - w ifrmaeie przeciez bedziesz mial wylacznie wynik czyli kod html z samo odswiezaniem.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.