Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zowu kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matchor
Witam...
Mam problem z kodowaniem znakow.
Mam stroke w ISO8859-2.

Pobieram dane z bazy danych i przy wyświetlaniu ich zamiast 'ś' czy 'Ś' mam '?'. zamiast 'ą' mam 'š'.

Nie wiem co to za kodowanie jest w bazie. Co i jak zrobić zeby wyświetlalo poprawnie questionmark.gif
mike
Trzy żech są przeważnie źródłem problemów z kodowaniem:

1. Kodowanie w nagłówku strony.
2. Kodowanie danych w bazie.
3. Zapis pliku w odpowiednim kodowaniu.

3. jest najczęstszym problemem. Może właśnei twój plik index.php, pomimo że w nagłówku strony ustawia kodowanie iso jest zapisany w innym formacie. Poszukaj programów konwetrujących plik na różne formaty kodowania, albo zacznij używać edytora, który zapisuje pliki w odpowiednim formacie.

No chyba że faktycznie kodowanie w bazie masz złe. Wtedu po prostu zmień je biggrin.gif
matchor
heh

1. Kodowanie w naglowku - ISO8859-2
2. Kodowanie w bazie - nie wiem:/
3. Kodowanie pliku... kowertuje przed zapisem do iso 8859-2

.

Wszystko co pisane w HTMLU wyświetla mi dobrze Wszystkie ogonki poprawnie. Jedynie to co wyświetla php po pobraniu z bazy jest zle. Więc chodzi o kodowanie bazy, Niestety nie mam uprawien by je zmienic dlatego musze to zrobic jakos w php. Ale nie wiem co to za kodowanie. Nie wiem jak i czym przekonwertowac:/
mike
A to co innego biggrin.gif

iconv
brachu
a z jakiej wersji MySQL-a korzystasz?

---------------------------------------
edit:

jezeli korzystasz z MySQL-a 4.1 to w systemie porownan ustaw sobie na ucs2_polish_ci i powinno byc wszystko ok

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.