Na moje potrzeby zrobiłem coś takiego, bardzo uniwersalny skrypt, łatwy w edycji i w dostosowaniu do swoich wymogów, króciutka funkcja wyświetlająca numery stron bez bajerów takich jak strzałki (nie każdy tego potrzebuje albo nie chce)
<?php function pag($ilosc, $a, $c) { $start = $_GET['start']; $dupa = $ilosc; while($ilosc>0) { $b=$b+1; if ((($b-1)*$c)+1==$start) { } else { } $ilosc -= $c; $a += $c; } $i=0; } ?>
Użycie jest chyba jasne. Aktualna strona zaznaczona jest w nawiasach, np. [1] i jest to bardzo łatwo zmienić, nie ma niej linka. W każdym linku występuje zmienna $start od której określona ilość wyników będzie wyświetlana, np. $start = 5 a wyświetlamy 3 wyniki na stronę, to zobaczymy wyniki 5, 6, 7. Początek liczenia $start ma znaczenie, dlatego udostępniłem możliwość zmiany początku. Nie wiem jak to wyrazić, ale chodzi o to, że niekiedy liczymy od 1 a niekiedy od 0 - w większości przypadków każdy zrobi jak chce, ale ja pracuję na takiej bazie danych w której pierwszy rekord ma id=1 a więc po kliknięciu w link do strony 1 (zakładając że wyświetlam całą bazę) moja $start musi mieć id 1 (bo przecież nie istnieje rekord z id=0). Zdaję sobie jednak sprawę, że większość z Was liczy od 0 dlatego zuniwersalizowałem tą cześć i można liczyć od ilu się chce

$ilosc = ilość wyników, które będą stronicowane, np. ilość rekordów zwróconych przez zapytanie do bazy.
$a = odkąd liczymy $start w linkach, czy od zera czy od jeden. Przydaje się (przynajmniej mi się przydaje) gdy chcemy następnie łatwo wyświetlać wyniki (patrz wyżej - opis).
$c = ile wyników na stronę. Warto potem, w swoim skrypcie odpowiedzialnym za wyświetlanie wyników, skorzystać z tej zmiennej jak również ze zmiennej $start wyciąganej przez GET.
Może to opis dla laików, ale sam takim jestem, dlatego nie obraźcie się, że tak dogłębnie tłumaczę.
Napiszcie proszę, co o tym sądzicie.
Pozdrawiam!