Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokowanie wyświetlania plików .css
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
ris
Witam
Chcę zablokować możliowść wyświetlania plików .css z poziomu serwera Apache. Próbowałem zastosować dyrektywę <FilesMatch>:
Kod
<FilesMatch ".*\.css">
order allow, deny
allow from ipserwera
</FilesMatch>

Jeśli dobrze myślę to dyrektywa dopasuje wszystkie pliki z rozszerzeniem "css" i zabroni wszystkim odwoływania się do nich, wyłączając sam serwer. Jednak jeśli się zastanowić to przecież przeglądarka klienta i tak musi się odwołać do tego pliku, z tego więc wynika, że strona u klienta będzie wyświetlona bez stylów. Jak muszę skonfigurować serwer aby użytkowik mógł korzystać ze stylów ale nie mógł oglądać kodu?
dr_bonzo
Nie da sie. Sam sobie wytlumaczyles:
Cytat
Jednak jeśli się zastanowić to przecież przeglądarka klienta i tak musi się odwołać do tego pliku, z tego więc wynika, że strona u klienta będzie wyświetlona bez stylów
SongoQ
Kiedys widzialem takie rozwiazanie ze referer byl sprawdzany i jesli byl pusty lub z innej strony to byl pokazywany blad a jesli pochodzil wlasnie z tej strony na ktorej powinien byc to wtedy sie pokazywalo. Jak to zrobic niestety nie wiem. Google..............
dr_bonzo
Podobnie jak z grafika generowana przez php -- wymusic przepuszczenie css'a przez php <link href="style.php" .../> - sprawdzamy referera i jak pasuje to wypluwamy css'a jak nie to nie.

Ale to da sie obejsc calkiem prosto (potrzeba troche wiedzy i narzedzia) -- moze jednak wystarczy ci takie rozwiazanie.
SongoQ
Cytat
Ale to da sie obejsc calkiem prosto (potrzeba troche wiedzy i narzedzia) -- moze jednak wystarczy ci takie rozwiazanie.

Wystarczy zasymulowac przegladarke. Wydaje mi sie ze cos podobnego sie robi na apache.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.