Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Uruchamianie PHP w tle w WinXP (Daemon)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
NoiseMc
Próbuję dopisać uruchamianie skryptu php do zadań zaplanowanych tak aby co 5 minut uruchamiał się on w zupełnie innym wątku. Jeden wątek może pracować do 24 godzin i chciałbym mieć możliwość uruchomienia dowolnej ilości takich wątków pracujących w jednym momencie. Niestety po dodaniu do zadań zaplanowanych, jeżeli jeden wątek jesst już uruchomiony to kolejny nie wystartuje. Czy jest możliwość uruchamiania pod Windą takich rzeczy w tle ?

To samo jeżeli chodzi o systemy UNIX - owe, czy jeżeli dopiszę do Crona php to czy każde kolejne wywołanie skryptu przez Crona będzie uruchamiało nowy wątek czy też Cron będzie czekał na zakończenie poprzedniego.
SongoQ
Cytat
Próbuję dopisać uruchamianie skryptu php do zadań zaplanowanych tak aby co 5 minut uruchamiał się on w zupełnie innym wątku.

Watek masz tu na mysli wywolanie przetwazania skryptu php? Bo jesli to tak to wystarczy ze wywolasz "php nazwa_skryptu.php"
NoiseMc
Każde wpisanie do wiersza poleceń "php.exe mojskrypt.php" uruchamia przetwarzanie skryptu jako nowy proces Windows. W ten sposób ręcznie (lub przez plik .bat) mogę uruchomić dowolną ilość równoleglych przetwarzań jednego skryptu i tu jest wszystko ok.
Problem zaczyna się w momencie gdy dopisuję "php.exe mojskrypt.php" do "Zaplanowane zadania". O zadanym czasie uruchamia się proces przetwarzający skrypt php i trwa (przypuśćmy 10 godzin), pięć minut po uruchomieniu procesu "Zaplanowane zadania" próbuje uruchomić przetwarzanie skryptu i nie robi tego ponieważ poprzednio uruchomione zadanie nie zostało jeszcze wykonane.

Chodzi mi o to czy nie da się odpalić skryptu przez "Zaplanowane zadania" lub Crona w sposób:
1. Powiedz php, że ma przetworzyć skrypt
2. Zapomnij o tym, że cokolwiek takigo robiłeś uruchomione
3. 5 minut przerwy
4. Wróć do punktu 1
Speedy
Do komunikatora Konnekt jest taka wtyczka o nazwie "checky", która pozwala robić coś takiego winksmiley.jpg.
ennics
spróbuj do Zaplanowanych zadań dopisać plik .bat który będzie uruchamiał
php.exe skrypt.php
NoiseMc
Niestety nie daje rady próbowałem wcześniej.
ennics
próbowałeś uruchamiać z parametrami ?
C:\apache2triad\php\bin>php --help
NoiseMc
Nie widziałem nic takiego w parametrach co by uruchamiało php w tle, ale ... na Linuxie mam problem z głowy.
Każde kolejne wywołanie przez Crona skryptu php otwiera nowy proces i mogę wykonywać dowolną ilość przetwarzań skryptu w tym samym czasie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.