NoiseMc
13.12.2005, 15:04:59
Próbuję dopisać uruchamianie skryptu php do zadań zaplanowanych tak aby co 5 minut uruchamiał się on w zupełnie innym wątku. Jeden wątek może pracować do 24 godzin i chciałbym mieć możliwość uruchomienia dowolnej ilości takich wątków pracujących w jednym momencie. Niestety po dodaniu do zadań zaplanowanych, jeżeli jeden wątek jesst już uruchomiony to kolejny nie wystartuje. Czy jest możliwość uruchamiania pod Windą takich rzeczy w tle ?
To samo jeżeli chodzi o systemy UNIX - owe, czy jeżeli dopiszę do Crona php to czy każde kolejne wywołanie skryptu przez Crona będzie uruchamiało nowy wątek czy też Cron będzie czekał na zakończenie poprzedniego.
SongoQ
13.12.2005, 22:47:11
Cytat
Próbuję dopisać uruchamianie skryptu php do zadań zaplanowanych tak aby co 5 minut uruchamiał się on w zupełnie innym wątku.
Watek masz tu na mysli wywolanie przetwazania skryptu php? Bo jesli to tak to wystarczy ze wywolasz "php nazwa_skryptu.php"
NoiseMc
14.12.2005, 00:12:55
Każde wpisanie do wiersza poleceń "php.exe mojskrypt.php" uruchamia przetwarzanie skryptu jako nowy proces Windows. W ten sposób ręcznie (lub przez plik .bat) mogę uruchomić dowolną ilość równoleglych przetwarzań jednego skryptu i tu jest wszystko ok.
Problem zaczyna się w momencie gdy dopisuję "php.exe mojskrypt.php" do "Zaplanowane zadania". O zadanym czasie uruchamia się proces przetwarzający skrypt php i trwa (przypuśćmy 10 godzin), pięć minut po uruchomieniu procesu "Zaplanowane zadania" próbuje uruchomić przetwarzanie skryptu i nie robi tego ponieważ poprzednio uruchomione zadanie nie zostało jeszcze wykonane.
Chodzi mi o to czy nie da się odpalić skryptu przez "Zaplanowane zadania" lub Crona w sposób:
1. Powiedz php, że ma przetworzyć skrypt
2. Zapomnij o tym, że cokolwiek takigo robiłeś uruchomione
3. 5 minut przerwy
4. Wróć do punktu 1
Speedy
14.12.2005, 16:24:13
Do komunikatora Konnekt jest taka wtyczka o nazwie "checky", która pozwala robić coś takiego

.
ennics
14.12.2005, 16:26:39
spróbuj do Zaplanowanych zadań dopisać plik .bat który będzie uruchamiał
php.exe skrypt.php
NoiseMc
14.12.2005, 16:33:37
Niestety nie daje rady próbowałem wcześniej.
ennics
14.12.2005, 16:43:36
próbowałeś uruchamiać z parametrami ?
C:\apache2triad\php\bin>php --help
NoiseMc
15.12.2005, 12:52:45
Nie widziałem nic takiego w parametrach co by uruchamiało php w tle, ale ... na Linuxie mam problem z głowy.
Każde kolejne wywołanie przez Crona skryptu php otwiera nowy proces i mogę wykonywać dowolną ilość przetwarzań skryptu w tym samym czasie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.