mam projekt do realizacji na początku miał to być przedstawienie oferty pewnej grupy produktów grupa ta dzieli się na kategorie ale kazdy produk jest opisany w ten sam sposób czyli np. tabela z wymiarami, wykres i informacje techniczne wiec sobie zaplanowałem jak mogła by wyglądać baza, jakie tabele itp. ale nagle pojawił się problem bo dochodzą inne grupa których opisanie jest inne niż dla grupy pierwszej

do głowy przychodzi mi rozwiązanie jakie stosuje się w CMS-ach ale tych gdzie informacja jest treścią bez rozróżnienia czy to news czy artykuł itp. no i nie wiem jak to ugryźć

bo zdążyć się może ze jeden produkt ma 2 tabele a inny 4, generalnie mógłbym zaprojektować tabele ze wszystkimi możliwymi polami ale nie chcę tak robić bo to poroniony pomysł i mało elegancki

tabele przechowuje w XML-u tylko właśnie nie wiem jak połączyć kilka treści aby stanowiły jedna kompletna całość

jakies pomysly sugestie mile widziane
mozna by ew. zrobic tak ze jest tabela content z trescia i potem tabela z powiazaniami co z czym ma byc razem polaczone ale teraz czesc to bedzie zwykly text a inna czesc to XML-owe tabele kotre musza byc zparsowane i wyswietlone jako tabela HTML-a wiec kolejny problem sie rodzi

brakuje mi troche doswiadczenia z XML-em w takich zastosowaniach wiec pewnie z tad biora sie moje problemy

kurka ale mam wymagania