Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przechowywanie tresci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kinool
Stoję przed pewnym problemem smile.gif

mam projekt do realizacji na początku miał to być przedstawienie oferty pewnej grupy produktów grupa ta dzieli się na kategorie ale kazdy produk jest opisany w ten sam sposób czyli np. tabela z wymiarami, wykres i informacje techniczne wiec sobie zaplanowałem jak mogła by wyglądać baza, jakie tabele itp. ale nagle pojawił się problem bo dochodzą inne grupa których opisanie jest inne niż dla grupy pierwszej smile.gif

do głowy przychodzi mi rozwiązanie jakie stosuje się w CMS-ach ale tych gdzie informacja jest treścią bez rozróżnienia czy to news czy artykuł itp. no i nie wiem jak to ugryźć sad.gif

bo zdążyć się może ze jeden produkt ma 2 tabele a inny 4, generalnie mógłbym zaprojektować tabele ze wszystkimi możliwymi polami ale nie chcę tak robić bo to poroniony pomysł i mało elegancki smile.gif

tabele przechowuje w XML-u tylko właśnie nie wiem jak połączyć kilka treści aby stanowiły jedna kompletna całość smile.gif

jakies pomysly sugestie mile widziane

mozna by ew. zrobic tak ze jest tabela content z trescia i potem tabela z powiazaniami co z czym ma byc razem polaczone ale teraz czesc to bedzie zwykly text a inna czesc to XML-owe tabele kotre musza byc zparsowane i wyswietlone jako tabela HTML-a wiec kolejny problem sie rodzi smile.gif moza stosowac tylko XML i zwykly texz trzymac w nim ale wtedy bede musial jakos poinformowac parser ze TABELE maja byc traktowane w nieco inny sposob niz text

brakuje mi troche doswiadczenia z XML-em w takich zastosowaniach wiec pewnie z tad biora sie moje problemy smile.gif ale chce uniknac zrobiena czegos na podobienstwo tzrymania HTML-a w bazie i potem wyswietlanie jego zawartosci

kurka ale mam wymagania
spenalzo
Zainteresuj sie tym:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=40...ndpost&p=228612
tongue.gif
Kinool
o czyms takim mysalem i nawet napisalem wyzej jako jeden ze sposbow ale przemysle jeszcze sprawe z XML smile.gif moze wpadne na jakis inny pomysl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.