Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kreton
Mam pytanie odnośnie sesji.

Nie bardzo wiem jak jej użyć. Chciałbym poć takiego zrobić.
Mam dziennik internetowy. Do pól input wpisuję login i hasło. Jeżeli są poprawne, to jest tworzona sesja. I teraz po lewej stornie mam menu, i czy teraz musze w tych linkach przekazać jakoś nazwę tej zmiennej czy jak. Wogule tego nie rozumiem tongue.gif
Balon
no to załóżmy że ktoś się loguje i dostaje sesje ze swoim nickiem

1. <?php
  2. $_SESSION['login'] = 'Balon';
  3. ?>

potem np chcesz wyswietlic menu tylko dla zalogowanego usera

1. <?php
  2. if( isset( $_SESSION['login'] ) ){
  3. echo 'Witaj '.$_SESSION['login'];
  4. }
  5. else 
  6. {
  7. echo 'Sorry, ale nie jesteś zalgowany';
  8. }
  9. ?>
hwao
http://pl.php.net/session

nie zapomnij o session_start" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() bardzo czesto poczatkujacy programisci otym zapominaja i dziwia sie czemu nie dziala smile.gif
Kreton
domyślam sie ze sesion_start() msuze dodac przed czym kolwiek. Ale chciałbym to jeszcze troche bardziej skomplikować. Otórz z bazy zostałby pobierany login i hasło, tzn jesli sa poprawne to oczywiście sie logujemy smile.gif jeśli nie to wiadomo smile.gif. Ale jak teraz zrobić zeby po otworzeniu nowych stron, np z menu sesja bedzie dalej działała. A jak nie to oczywiście komunikta o błędzie : nie jestesmy zalogowani smile.gif
Balon
jak na stronie bedziesz mial session_start to sesja bedzie istniala
Kreton
Dobra, poradziłem sobie. A teraz jak stworzyc jakiś link po to aby zniszczyć całą sesje ?
wiem ze cos z sesion_destroy ale moge sie myslic , jak tego uzyc questionmark.gif

BTW : Jest jakiś program do tego aby łądnie formatował kod php ?
revyag
Szukaj smile.gif
edytory php
Balon
  1. <?php
  2. unset( $_SESSION );
  3. ?>
Kreton
Dobra, rozgryzłem to nico smile.gif

Mam teraz takie coś smile.gif

1. <?
  2. session_register ("UserID");
  3. if ($UserID == '' )
  4. { mysql_connect ("localhost", "Marcin", "macia33no");
  5. mysql_select_db("marcin2"); /*nawiazanie polaczenia z baza danych*/
  6. $zapytanie = " SELECT * FROM `users` WHERE `USER` = '$userForm' AND pass = '$passForm' ";
  7. $wykonaj = mysql_query($zapytanie);
  8. while ($linia = mysql_fetch_array($wykonaj))
  9. {
  10. if ( ($linia['pass'] == $passForm) )
  11. {
  12. $userID = '$linia[id]';
  13. echo "Poprawna nazwa użytkownika lub hasło";
  14. }
  15. else print "zły login lub hasło" ; exit();
  16. }
  17. }
  18.  
  19.  
  20. ?>
Problem polega na tym, ze nigdy nie zwróci informacji o błędzie, owszem powie ze login jest prawidłowy, ale odwrotnie nie. I co w takiej sytacji zrobic questionmark.gif szczerze nie mam pojęcia. Moze jest to szczegółowy błąd, ale jednak chcę go rozwiązać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.