Mam formularz sluzacy do wpisywania i zapisywania do bazy numerow telefonow, jest to czesc calego dosc sporego kodu, ktora wyszla mi najgorzej i chcialbym ja troszke "odchudzic" jezeli jest to wogole mozliwe. A o to i on:
edit.php:
<?php <form action='' method='post'> <table width='450' cellpadding='0' cellspacing='0'> <tr class=tabela2><td height=30 align='right'> <font class=edytuj><i>Aktualne dane: </i></font> </td><td align='left'> <font class=edytuj><b><i>$pole[$i]</i></b></font> </td></tr><tr><td valign='top' align='right'> <font class=edytuj><i>Nowe dane:</i></font> </td><td>"; echo "(<input type='text' size='1' maxlength='3' name='st[1]'>) <input type='text' size='1' maxlength='3' name='st[2]'> - <input type='text' size='1' maxlength='2' name='st[3]'> - <input type='text' size='1' maxlength='2' name='st[4]'><font size='2'><i>(tel. stacjonarny)</i></font><br>"; echo "(<input type='text' size='1' maxlength='3' name='kom[1]'>) <input type='text' size='1' maxlength='3' name='kom[2]'> - <input type='text' size='1' maxlength='3' name='kom[3]'><font size='2'><i>(tel. komórkowy)</i></font> </td></tr></table> <input class='edit' name='zapisz' type='submit' value='Zapisz'> </form> ?>
oraz update.php:
<?php $tp= "( ".$_POST['st'][1]." ) ".$_POST['st'][2]." - ".$_POST['st'][3]." - ".$_POST['st'][4]; $komorka= "( ".$_POST['kom'][1]." ) ".$_POST['kom'][2]." - ".$_POST['kom'][3]; if($_POST['st'][1] && $_POST['st'][2] && $_POST['st'][3] && $_POST['st'][4] && $_POST['kom'][1] && $_POST['kom'][2] && $_POST['kom'][3]){ $zapisz= $tp." lub ".$komorka; $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' "; } else if($_POST['st'][1] && $_POST['st'][2] && $_POST['st'][3] && $_POST['st'][4]){ $zapisz= $tp; $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' "; } else if($_POST['kom'][1] && $_POST['kom'][2] && $_POST['kom'][3]){ $zapisz= $komorka; $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' "; } else{ $zapisz= $pole[5]; $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' "; } ?>
Jako calosc to on dziala dosc dobrze ale bardzo nie podoba mi sie jego struktura. Wiem ze mozna by bylo cos z tym jeszcze zrobic...
Tak wiec czekam na propozycje i porady...
dzieki serdeczne i pozdrawiam...