Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "odchudzic" skrypt :)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adeq_PL
Witam.

Mam formularz sluzacy do wpisywania i zapisywania do bazy numerow telefonow, jest to czesc calego dosc sporego kodu, ktora wyszla mi najgorzej i chcialbym ja troszke "odchudzic" jezeli jest to wogole mozliwe. A o to i on:

edit.php:
  1. <?php
  2.       <form action='' method='post'>
  3.               <table width='450' cellpadding='0' cellspacing='0'>
  4.                 <tr class=tabela2><td height=30 align='right'>
  5.                    <font class=edytuj><i>Aktualne dane: </i></font>
  6.                 </td><td align='left'>
  7.                    <font class=edytuj><b><i>$pole[$i]</i></b></font>
  8.                 </td></tr><tr><td valign='top' align='right'>
  9.                    <font class=edytuj><i>Nowe dane:</i></font>
  10.                 </td><td>";
  11.                             
  12.                   echo "(<input type='text' size='1' maxlength='3' name='st[1]'>)
  13.                    <input type='text' size='1' maxlength='3' name='st[2]'> -
  14.                    <input type='text' size='1' maxlength='2' name='st[3]'> -
  15.                    <input type='text' size='1' maxlength='2' name='st[4]'><font size='2'><i>(tel. 
  16.  
  17. stacjonarny)</i></font><br>";
  18.                     
  19.                   echo "(<input type='text' size='1' maxlength='3' name='kom[1]'>)
  20.                    <input type='text' size='1' maxlength='3' name='kom[2]'> -
  21.                    <input type='text' size='1' maxlength='3' name='kom[3]'><font size='2'><i>(tel. komórkowy)</i></font>
  22.                 </td></tr></table>
  23.                 <input class='edit' name='zapisz' type='submit' value='Zapisz'>
  24.              </form>
  25.  
  26. ?>

oraz update.php:

1. <?php
  2. $tp= "( ".$_POST['st'][1]." ) ".$_POST['st'][2]." - ".$_POST['st'][3]." - ".$_POST['st'][4]; 
  3. $komorka= "( ".$_POST['kom'][1]." ) ".$_POST['kom'][2]." - ".$_POST['kom'][3];
  4.           
  5.   
  6.          if($_POST['st'][1] && $_POST['st'][2] && $_POST['st'][3] && $_POST['st'][4] && $_POST['kom'][1] && $_POST['kom'][2] && $_POST['kom'][3]){ 
  7.  
  8.            $zapisz= $tp." lub ".$komorka; 
  9.            $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' ";
  10.          }
  11.  
  12.          else if($_POST['st'][1] && $_POST['st'][2] && $_POST['st'][3] && $_POST['st'][4]){ 
  13.  
  14.            $zapisz= $tp;
  15.            $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' ";
  16.          } 
  17.  
  18.          else if($_POST['kom'][1] && $_POST['kom'][2] && $_POST['kom'][3]){ 
  19.  
  20.            $zapisz= $komorka;
  21.            $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' ";
  22.      } 
  23.  
  24.          else{
  25.  
  26.            $zapisz= $pole[5];
  27.            $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' ";           
  28.      }
  29.  
  30. ?>

Jako calosc to on dziala dosc dobrze ale bardzo nie podoba mi sie jego struktura. Wiem ze mozna by bylo cos z tym jeszcze zrobic...
Tak wiec czekam na propozycje i porady...

dzieki serdeczne i pozdrawiam...
tuner
To co mi siê w oczy rzuci³o na pocz±tku:
  1. <?php
  2. $tp= "( ".$_POST['st'][1]." ) ".$_POST['st'][2]." - ".$_POST['st'][3]." - ".$_POST['st'][4]; 
  3. $komorka= "( ".$_POST['kom'][1]." ) ".$_POST['kom'][2]." - ".$_POST['kom'][3];
  4.  
  5.  
  6.  if($_POST['st'][1] && $_POST['st'][2] && $_POST['st'][3] && $_POST['st'][4] && $_POST['kom'][1] && $_POST['kom'][2] && $_POST['kom'][3]){ 
  7.  
  8.  $zapisz= $tp." lub ".$komorka; 
  9.  } else if($_POST['st'][1] && $_POST['st'][2] && $_POST['st'][3] && $_POST['st'][4]){ 
  10.  
  11.  $zapisz= $tp;
  12.  } else if($_POST['kom'][1] && $_POST['kom'][2] && $_POST['kom'][3]){ 
  13.  $zapisz= $komorka;
  14.  } else{
  15.  $zapisz= $pole[5];
  16.  
  17.  }
  18. $update2 = "UPDATE str_miej SET Tel='".$zapisz."' WHERE id_str_miej='".$_POST['id']."' ";  
  19.  
  20. ?>
adeq_PL
Dzieki - wlasnie tez probowalem zrobic cos z tym $update2, ale w koncu sie zamotalem troche i nie przyszlo m na mysl zeby go wrzucic po warunkach smile.gif

Ma ktos jeszcze jakies propozycje?? Z gory dziekuje smile.gif
chomiczek
Dla bezpiecze¶ntwa do³o¿y³bym na koñcu linii z UPDATE - LIMIT 1
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.