Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikat o błędzie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fr3di
Witam. Stosunkowo niedawno zajmuję sie php, dlatego może jest to dość prosty błąd, którego jednak nie mogę rozgryźć.
Mianowicie robię system logowania opary na bazie MySQL. Plik config.php, który odpowiada za połączenie z bazą ma następującą treść:
  1. <?php
  2. $host = 'localhost';
  3. $user = 'root'; 
  4. $pass = 'haslo'; 
  5. $database = 'C:\Program Files\WebServ\mysql';
  6.  
  7. $o = mysql_connect( $host, $user, $pass ) or die(mysql_error());  
  8. $s = mysql_select_db( $database ) or die(mysql_error());
  9. ?>

Wczytuje się on oczywiście w momencie ładowania login.php, który loguje usera.
I tutaj występuje mój zgryz - kiedy ładuje login.php, wyskakuje komunikt następującej treści:
Kod
Parse error: syntax error, unexpected $end in C:\Program Files\WebServ\httpd\log\config.php on line 9

Jak wiadać, linia 9 to jedynie znacznik zamykający skrypt, dlatego niezbyt rozumię o co chodzi. Proszę o pomoc i z góry dziękuję smile.gif
nospor
na przyszlosc nie wal tytulu "komunikat o bledzie". jak juz coc to daj ten blad w formie skroconej.
Wszystko przez tą linijke:
  1. <?php
  2. $database = 'C:\Program Files\WebServ\mysql'
  3. ?>
nawet koloruje ci inaczej smile.gif \' traktowane jest jako wstawienie apostrofa do tekstu objetego apostrafami, stąd ten blad, gdyz tekst nie jest konczony.
powinno pomoc:
  1. <?php
  2. $database = 'C:\Program Files\WebServ\mysql\\';
  3. ?>

edit: hehe, nie przylukalem ze ty tę ścieżkę potem jako baze danych traktujesz smile.gif Ja ci poprawilem parse errora, ale TomASS poprawil ci błąd logiczny winksmiley.jpg
TomASS
Chyba mysql_select_db nie za bardzo spodoba się takie coś C:\Program Files\WebServ\mysql\, wydaje mi się, że tutaj może być tylko nazwa bazy danych:
  1. <?php
  2.  
  3. $bd = 'jakas_nazwa_bd';
  4.  
  5. ?>

Bo skąd będziesz wiedział gdzie na serwerze są trzymane pliki bazy danych?
fr3di
Wiem wiem, już wiem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.