Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: losowy tekst
Forum PHP.pl > Forum > PHP
angerthor
Witam!

Załóżmy, że mam bazę z 30 cytatmi. Chcę aby skrypt wyswietal losowy cytat na jedna dobe, znaczy sie; losuje jeden cytat z tych 30 i wyswietla go 24 h (od godziny 0.00 do 24.00). Oprócz tego, aby raz wyświetlony cytat "odhaczył" i nie wyświetlał go dopóki nie wyświetli reszty cytatów. Podobną zasadę działania można zaobserwować w szkołach, przy okreslaniu "szczesliwych numerkow". Chce jednak aby dokladnie o polnocy skrypt wybral nowy string i wyswietlal go dokladnie przez 24 h.

Jak taki skrypt napisac najprosciej ?
Athlan
Najlepiej użyć tutaj bazy MySQL i zrobić coś w stylu timeout opartego na funkcji time(). A dlaczego o północy? Chodzi Ci chyba o to, że jak koleś wejdzie po północy to już zobaczy nowy numerek... wszystko na funkcji time(), warunki musisz sam postawić, ja tylko Ci podpowiem że:

1. <?
  2. $minuta = (time() + 60);
  3. $godzina = (time() + 3600);
  4. $doba = (time() + (3600 * 24));
  5. $tydzien = (time() + ((3600 * 27) * 7));
  6. ?>

reszta zależy od Twojej wyobraźni...
angerthor
no wlasnie, troche sie zapedzilem, lepiej byloby dac do do mysql

mysle jednak, ze funkcja time () czy date () nie rozwiaze mojego problemu

uproszcze go jeszcze: mam tabele w sql o id_imie | imie

id_imie | imie
1 | Zośka
2 | Edward
3 | Konrad

i chce zeby skrypt pobieral pokolei imiona i wyswietla je przez cala dobe, czyli np. caly poniedzialek Zośka, wtorek Edward, środa Konrad, a później żeby "zaczął" od początku, czwartek: Zośka, piątek Edward itd. itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.