Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić screen strony www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kowalcook
Witam serdecznie, mam do was takie małe pytanie, czy jest możliwość zrobienia screenu strony www, z poziomu php lub też na skrypttach współracujących z tym językiem?
Mianowicie, chodzi mi dokładnie o opcje dostępną przy katalogu stron www jaki posiadam, aby każda zgłoszona strona podczas akceptacji była zczytywana przez system i zapisywana jako screen. Jeżeli chodzi o sam proces zapisywania, przycinania i pomniejszania oraz katalogowania zdjęć z tym sobie poradze, tylko sam skrypt który potrafiłby zczytać i stworzyć takowy screen.

Czy jest to wogóle możliwe ?

z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam
3rdeye
wydaje mi się, że to nie jest możliwe.

choć możesz spróbować się pobawić w image magicka.

z resztą jak miałbym robić tego screen'a questionmark.gif

z czego questionmark.gif

czy jak ktoś ogląda stronę w niepełnym ekranie, to ma robić zdjęcie wszystkiego questionmark.gif

wydaje mi się, że to nie jest sensowne.

a do czego Ci to potrzebne questionmark.gif
kowalcook
zobaczcie jak ma rozwiazany katalog stron wp (katalog.wp.pl) i zobaczcie jak tam wygląda lista linków kazdy ma dołączony image strony.

Szczeże mówiąc nie bardzo chce mi sie wieżyć że oni kazdą stronę ręcznie dodają obrazki smile.gif

Cytat(3rdeye)

jak napisałem w pierwszym poście chciałbym to własnie wykorzystać w celu ulepszenia swojego katalogu www winksmiley.jpg

jak ktoś ma jakies info jak to można zrobić to byłbym wdzięczny za cynk, link albo instrukcje smile.gif

dzięki i pozdrawiam
devnul
jeśli serwer stoi na Windows'ie to można to stosunkowo prosto rozwiązać, mianowicie piszesz sobie program np w delphi, który używając kontrolki internet explorera pobiera strone z podanego adresu, a nastepnie zapisuje zawartość webbrowsera (tak się nazywa komponent używający przeglądarki MS) do pliku jpg, możesz też z poziomu tego programu zmniejszyć odrazu obrazek do wymaganych rozmiarów, a nastepnie wrzucić do odpowiedniego katalogu w apache'u i po sprawie. a z php odwoływałbyś się do programu przez komende exec, albo system.

Powyższe rozwiązanie zakłada ze system stoi na Twoim serwerze, lub na takim do którego masz pełęn dostep.

Co do serwerów na linuxie to chyba problem jest bardziej złożony, bynajmniej nie mam pojęcia jak tam się odwołać do jakiejś przeglądarki, bo bez tego to raczej nie widze możliwości rozwiązania tego problemu.
nexis
Rozwiązanie korzystając z systemu WINDOWS przedstawił kolega devnul, więc ja spróbuję się skupić na rozwiązaniu pod LINUX.

Według mnie najprędzej można to zrealizować "rysując" php, ale musiałbyś wtedy w skrypt zawrzeć WSZYSTKIE funkcje i struktury języka HTML - czyli wszystko to, co robią ze stronami przeglądarki, aby je nam zaprezentować. Taki projekt byłby chyba BARDZO rozbudowany, bo trzeba też wziąć pod uwagę aktywną zawartość strony (FLASH, Java, itd.) więc projekt pod LINUX by się chyba tutaj nie opłacał. Pod LINUX-em jest funkcja elink, która ładnie prezentuje strony WWW, lecz tylko w trybie tekstowym (bez obrazków i kolorów). Za jej pomocą na pewno szybciej by się dało coś takiego zrobić, ale o czarno-biały tekstowy efekt chyba i tak ci nie chodzi.

Rozwiązanie:

Zrób to pod WINDOWS albo daj sobie spokój. smile.gif
kowalcook
jeżeli chodzi o mój serwer to stoi on na linuxie, dodam jeszcze iż mam dostep do panela root wiec jeżeli była by konieczność doinstalowania jakiegoś oprogramowania pod linux, czy jakiś dodatkowych komponentów to nie będzie z tym zbytniego problemu

nadal czekam na jakies propozycje smile.gif

ps. wp.pl też siedzi na linuxie, wiec przypuszczam że jakaś mozliwośc istnieje, niestety jak napisze do wp panowie raczej niestety nie udzielą mi odpowiedzi jak to zrobić tongue.gif

pozdrawiam
barney
Witam,

Kiedyś też szukalem rozwiązanie tego tematu. Wtedy dogooglałem się do czegoś takiego nie wiem czy działa, ale brzmi sensownie:

Generalnie google twoim przyjacielem winksmiley.jpg (zobacz np. pierwszy link)
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=create...ot+from+url&lr=

Pozdrawiam
barney
kowalcook
niestety nie ma tam nic co by mi się przydało (bynajmniej nie natrafiłem na to smile.gif )

zanim zapoczątkowałem ten topic, uwież mi że przeszukałem spory zasób www z całego świata uzywając do tego celu nie tylko google winksmiley.jpg

wiem że temat jest nietypowy, niemniej jednak może znajdzie się ktoś kto miał z tym już kiedyś do czynienia, lub też wymyśli dobre rozwiazaie dla tego typu problemu

co wiele głów to nie jedna cool.gif

pozdrawiam
devnul
Ciekawie opisane, generalnie metoda podobna do tej co opisałem dla windows tyle że zrobi to screena dal całego pulpitu a więc paska nawigacyjnego oraz dla okna (pasek tytułu, menu, scroole itd i nie wyciągniesz w ten sposób (raczej, a przynajmniej nie tak łatwo) samej storny i to całej od topa aż po stopke tylko to co mieści się na ekranie). Możnaby się pobawić i spróbowac coś takiego skleić, ale to tez nie jest rozwiązanie dla wszystkich. Ciekawsze chyba byłoby rozwiązanie dla systemów pracującuch w konsoli (bo z tego co się orientuje to większośc serwerów firm hostingowych tak właśnie pracuje).

Co do parsowania html to szczerze odradzam, po pierwsze z racji tego że php jest językiem skryptowym to trwałoby to całe wieki i wymagało doś sporych zasobów, a po drugie to naprawde trzeba by się sporo natrudzić aby obsłużyć html+css+flash+js+jpeg+gif+png przynajmniej w stopniu podstawowym (do tego dochodzą strony na ramkach, xhtml xml+xslt) aby dla tych 80% wyswietlić wmiare realny podgląd.
Jednak temat jest dość ciekawy. Można by pomyślec nad jakąś klasą korzystająca z zewnetrznej biblioteki lub nawet samodzielnie parsującą kod html w celu wyświetlenia podglądu strony. Zainteresowanie byłoby napewno duże i dawałoby też spore możliwości.

Jeśli jest ktoś chętny do współpracy to można by stworzyć taki projekt dla linuxa i powoli to rozwijać. Co wy na to?
3rdeye
mi się wydaje, że to można zrobić perlowy skrypt i tyle.

patrzyłeś czy image magick ma takie możliwości questionmark.gif

jeśli chodzi o perla, to da się to zrobić bo kumpel to robił tylko pod windowsem i api winów różni się od linucha, ale pewnie linuxowe jest łatwiejsze.
devnul
Cytat(3rdeye @ 2006-04-10 22:10:56)
wydaje mi się, że to nie jest możliwe.

choć możesz spróbować się pobawić w image magicka.

z resztą jak miałbym robić tego screen'a questionmark.gif

z czego questionmark.gif

czy jak ktoś ogląda stronę w niepełnym ekranie, to ma robić zdjęcie wszystkiego questionmark.gif

wydaje mi się, że to nie jest sensowne.

dziwną filozofię wyznajesz, najpierw piszesz ze to ne możliwe a zaraz potem że twój kumpel już tak robił i że to bułka z masłem. Może nie wypowiadałbyś się na temat zgrywając nie wiadomo co skoro nie masz zielonego pojęcia o podstawach i jeszcze w dodatku sam soibe przeczysz.

A jeśli nawet twój kumpel takie coś zrobił to opdziel się tym kodem skoro już poruszyłeś temat i wziłeś udział w dyskusji.
.johnny
Cytat(devnul @ 2006-04-11 16:09:40)
Co do parsowania html to szczerze odradzam, po pierwsze z racji tego że php jest językiem skryptowym to trwałoby to całe wieki i wymagało doś sporych zasobów, a po drugie to naprawde trzeba by się sporo natrudzić aby obsłużyć html+css+flash+js+jpeg+gif+png przynajmniej w stopniu podstawowym (do tego dochodzą strony na ramkach, xhtml xml+xslt) aby dla tych 80% wyswietlić wmiare realny podgląd.
Jednak temat jest dość ciekawy. Można by pomyślec nad jakąś klasą korzystająca z zewnetrznej biblioteki lub nawet samodzielnie parsującą kod html w celu wyświetlenia podglądu strony. Zainteresowanie byłoby napewno duże i dawałoby też spore możliwości.

Jeśli jest ktoś chętny do współpracy to można by stworzyć taki projekt dla linuxa i powoli to rozwijać. Co wy na to?

Mozilla pracuje nad tym już 8 lat mając do dyspozycji dużo lepsze niż php (+GD? smile.gif) narzędzia.
IMHO to jest niewykonalne lub bliskie niewykonywalności.
NuLL
Bylo juz o tym na forum - wystarczy poszukac. Temat zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.