vetoh
23.04.2006, 20:33:43
Witam
Chcialbym zrobic prosta galerie zdjec (w php oczywiscie). Mam dwa pomysly ktore chcialbym aby sie w niej znalazly, a mianowicie:
- po kliknieciu na miniaturke zdjecie otwiera sie w trybie pelnoekranowym
- po kliknieciu klawisza myszy (lub klawiatury) przechodzimy do nastepnego zdjecia w folderze (oczywiscie wszystko w trybie pelnoekranowym)
Czy moglbym prosic o jakies sugestie jak moglo by to byc najlepiej wykonane?? Jestem raczej poczatkujacy w php:)
Jesli zadalem pytanie w nieodpowiednim watku to przepraszam, przeniose sie do "przedszkola":)
Prosze a jakies podpowiedzi.
Pozdrawiam,
Michal
slash12345
24.04.2006, 17:07:14
Najlepiej zrealizować to za pomocą funkcji glob. Zmniejszanie obrazków byłoby nieco trudniejsze, trzebaby dysponować ich miniaturami w osobnym folderze miniatur (dla tych, którzy uważają, że miniatury można generować dynamicznie, nadzedł czas na dotlenienie mózgu). Mój sposób: przy uploadowaniu pliku na serwer przetwarzać go biblioteką GD (z GIF-ami będzie problem) i zapisywać miniatury w katalogu np. /miniatury/. Przejście do następnego obrazka możnaby zaimplementować, używając np. numeru aktualnie oglądanego obrazka doklejanego do odnośnika.
EDIT: tryb pełnoekranowy to możemy uzyskać w PowerPoincie albo w kinie ew. w Internet Explorerze ale nie w pokazie HTML, tak samo z tym naciskaniem przycisków klawiatury do przejścia dalej. Może lepiej od razu zacząć uczyć się C++?