Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie dwóch divów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
xamil
Witam.

Chcę osiągnąć taki layout jak na screenie: http://www.kamil.klecza.pl/layout.png

Oczywiście div 1 ok, ale problem zaczyna się przy div 2 i 3. Div 2 to ma być menu które będzie zajmowało powiedzmy 150px. Div 3 ma się rozciągać na pozostałą część ekranu.

No i właśnie... jak to zrobić?sad.gif Do momentu div'a 3 wszystko ok ale nie wiem jak zmusić div'a 3 do rozciągnięcia się na pozostałą część ekranu a oczywiście stała szerokość nie wchodzi w grę. Dodatkowo nie chcę div'a 2 i div'a 3 obejmować kolejnym div'em. Chciałbym również później wyśrodkować element zawarte w div'ie 3 ale myśle, że to będzie się dało przez margin: auto. Jedyny efekt jaki mi się udało uzyskać to jeden div obok drugiego i oba wraz z body mają ten sam kolor. Efekt jak na obrazku.

Ktoś mógłby pomóc?
cyphelf
Najprawdopodobniej w tych przykładach znajdziesz rozwiązanie:

http://glish.com/css/
gekon
  1. <div id="header"><h1>1</h1></div>
  2.  
  3. <div id="content"><p>3</p></div>
  4.  
  5. <div id="sidebar"><p>2</p></div>

1. #content{
  2. width: 80%;
  3. float: right;
  4. height: 100%;
  5. overflow: hidden;
  6. }
  7. #sidebar{ width: 20%; }

Pisane z palca
xamil
[quote]Div 2 to ma być menu które będzie zajmowało powiedzmy 150px[quote]A Ty podajesz względny rozmiar czyli 20% i 80% dla content.

cyphelf: Coś tam chyba wypatrzyłem, potestuje jutro. Mimo wszystko czekam na dalsze propozycje;)
gekon
A czy wielką trudność sprawi Ci zamienienie wartości szerokości dla tych bloków?
siemakuba
@gekon: popraw mnie jeśli się mylę, ale ustawienie szerokości #sidebar na 150px, spowoduje, że #content nie będzie już rozciągał się na pozostałą część ekranu. Będzie się rozciągał na 80% jego szerokości, a te 80% będzie się różniło w zależności od rozdzielczości ekranu, a więc dostępnej szerokości.

pozdr.
xamil
No niestety dokładnie tak. Gdyby tak nie było to nie byłoby problemu:/
Zajec
  1. <div id="header"><h1>1</h1></div>
  2.  
  3. <div id="sidebar"><p>2</p></div>
  4.  
  5. <div id="content"><p>3</p></div>

Kod
#sidebar{ width: 150px; float: left; }

Ewentualnie jeszcze dodaj

Kod
#content { margin-left: 150px; }
filuniu
jeżeli layout jest jako cała gotowa grafika to mozesz go pociąć np w Photoshopie i tam masz opcje że zapisauje ci w postaci div-ów smile.gif
revyag
Tak zapisuje w postaci divów, ale tła tych divów to obrazki i nie ma szans, żeby wygenerował layout o którym mowa w tym temacie.
Poza tym kod generowany przez programy graficzne, trzeba omijać z daleka.
xamil
Cytat(Zajec @ 6.06.2006, 14:19 ) *
Kod
#sidebar{ width: 150px; float: left; }
Kod
#content { margin-left: 150px; }
Dziękuje pięknie;) Dokładnie o to chodziło. Jakie to proste;) Mój problem w tym, że mimo iż używam float to tak naprawde nie wiem jak to do końca działa:/ Musze się dokształcić.

Jeszcze raz dzięki... teraz jak czytam rozwiązanie to aż mi głupio że o coś tak prostego pytałem:D
gekon
Tak, w moim przykładzie oba bloki muszą mieć podaną szerokość. Ale ma to swoje zalety jak np. to, że u mnie pierwsza wyświetli się treść a dopiero potem menu. Każdemu według potrzeb smile.gif
Zajec
Cytat(gekon @ 6.06.2006, 22:15 ) *
Tak, w moim przykładzie oba bloki muszą mieć podaną szerokość. Ale ma to swoje zalety jak np. to, że u mnie pierwsza wyświetli się treść a dopiero potem menu. Każdemu według potrzeb smile.gif

Zaleta? Hm, a ile to menu będzie zajmować przy semantycznym kodzie? Pół kilobajta? ;-)
gekon
Biorąc po uwagę dostępność (albo przeglądarki tekstowe, choć to margines, ale nie wiadomo jakie przegladarki bedą w lodówkach :-)) ma to znacznie. Jak już pisałem: co kto potrzebuje smile.gif
Zajec
Cytat(gekon @ 7.06.2006, 00:04 ) *
Biorąc po uwagę dostępność (albo przeglądarki tekstowe, choć to margines, ale nie wiadomo jakie przegladarki bedą w lodówkach :-)) ma to znacznie. Jak już pisałem: co kto potrzebuje smile.gif
OK, już łapię :-)

Ciekawostka:

<a href="#tresc" style="display: none;">skocz do treści działu</a>

I już masz ładne przechodzenie do treści, tylko dla przeglądarek tekstowych.

P.S.
W lodówce to Opera miała być chyba ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.