Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: includowanie pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xblant
mam taki problem pisze tego cmsa wszystko jest ok prucz tego ze do wiekszosci plikow potrzebuje zaincludowac plik config.php no tak wszystko super pieknie tylko ze te pliki do ktorych mam dolonczyc config sa w ruznych folderach wiem ze jest znak zeby przejsc do nadzednego folderu "../" ale niebede wyliczal dla kazdego pliku w jakims tam katalogu dopisywal odpowiednia ilosc "../" moze macie jakis pomysl jak zrobic tak ze po wklejeniu kodu do pliku samo znajdzie mi w nadrzednym ktoryms tam foldeze ten plik config.php i w tym pliku tez jest adres strony wiec odpada
  1. <?php
  2. include($cfg['addres'].'/config.php');
  3. ?>

bo najpierw musze ten plik zainkludowac :/
em1X
kiepsko zorganizowales strukture plikow skoro masz takie problemy.. poza tym srednio by to wplywalo na wydajnosc jezeli skrypt za kazdym razem musialby wywolywac funkcje szukajaca po katalogach swoje pliki
nasty
W twoim index.php zincluduj config.php
potem wszystkie inkludowane pliki bede mialy dostep to config.php, pod warunkiem ze to index.php bedzie jedynym plikiem wywolywanym przez odwiedzajacych
mario
jakbyś dobrze poszukał na forum to byś znalazł dla siebie rozwiązanie:

problem ze ścieżką bezwględną

1. <?php
  2. $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']
  3. ?>

- zmienna ta zwraca sciezke dostepu do Twojego konta na serwerku gdzie trzymasz stronke. Np. zwroci Ci cos takiego: /var/www/user

rozwiazanie dla Ciebie:

1. <?php
  2. include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . '/config.php');
  3. ?>

zajrzyj do manuala: predefiniowane zmienne
em1X
sztuką nie jest poprawianie własnych błędów.. sztuką jest umiejętne programowanie, żeby takich błędów nie wywoływać
xblant
dzieki, wielkie dzieki biggrin.gif

jesli np. folder calego servera jest "www" to tamta zmienna poda mi "www" ale wszystkie pliki nie sa w "www" a np. w "www/lol" i tak w "www/lol" jest plik z configiem a w "www/lol/index" jest index.php i jak w pliku index.php odwolac sie do "www/lol/config.php" questionmark.gif?
cyphelf
Zawsze możesz dodać ścieżkę do katalogu w którym masz plik konfiguracyjny do dyrektywy include_path:

1. <?php
  2. set_include_path(get_include_path() . PATH_SEPARATOR . '/sciezka/do/config');
  3. ?>

a następnie dołączać plik konfiguracyjny w ten sposób:

1. <?php
  2. include('config.php');
  3. ?>
xblant
nie zrozumialem o co ci chodzi ja chce dolaczyc ten plik niewzne skad jest wywolywany napisal bym se poprostu
  1. <?php
  2. include($cfg['addres'].'config.php');
  3. ?>

ale jest klopot ta zmienna "$cfg['addres']" jest tylko w config.php zadeklarowana i inne zmienne do okreslenia polozenia config tez i jakie moze byc rozwiazanie tego questionmark.gif?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.