Balon
18.06.2006, 14:55:08
Chce napisac skrypt chatu oparty na javascript.... nie wiem w jaki sposob rozwiazac wysylanie wiadomosci... myslalem nad zapisywaniem wiadomosci w bazie, ale wydaje mi sie ze to bedzie niewydajne, jesli juz z baza danych to w jaki sposob pobierac dane tak zeby nie obciazac servera ?
myslalem zeby zrobic sobie w js zmienna date w ktorej umieszczam znacznik uniksa i sprawdzam dane w bazie ktore sa nowsze od czasu w date...
jakas lepsza opcja ?
prosze o sugestie,
pozdraiwam
mdco
18.06.2006, 15:03:46
Do czata użyj technologi Ajax. Jest na forum cały dział poświecony temu rozwiązaniu.
Bastion
18.06.2006, 15:23:30
dyktek
18.06.2006, 16:09:41
ale jak najlepiej rozwiązać kwestie wyświetlania danych cały czas, mamy np 2 userów zalogowanych i jeden cos pisze wykonując zadanie przeładuje mu się zawartość okienka, ale drugiemu z userów już nie i teraz czy odświeżać zapytanie co sekundę sprawdzając ostatnie id w bazie z porównać z id ostatniego wyświetlanego wpisu jeśli w bazie jest nowsze id to zwracamy te rekordy których jeszcze nie mamy. no ale tak czy tak żeby sprawdzić trzeba wykonać zapytanie i tutaj problem bo co wykonywać je co sekundę?
Balon
18.06.2006, 17:10:50
no pewnie ze opieram to o AJAX...
@Bastion - wlasnie takie cos chce napisac.. Napisalem w komentach do Hwao'a ale jeszcze nie odpisal
@dyktekt - wlasnie o to samo mi chodzi ;/
Prosimy o pomoc, czy jest szybszy sposob ? bo wykonywanie zapytania do bazy co 1/4 sekundy przez 100 osob moze troche zmulic server
dyktek
18.06.2006, 17:21:45
no to pozostaje nam czekać na kod lub opinie @hwao
hwao
18.06.2006, 19:20:08
na jutro postaram się napisać, gdyż na dziś już kończe inna notke
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.