Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis do pliku po stronie klijenta
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cwiklok
Witam
Chciałem sie dowiedzic jak mozna stworzyć plik po stronie klienta. Otóż po kliknieciu na przycisk powinien odpalić sie scrypcik na serwerze który by zapisywał plik tekstowy w podanej lokalizacji u klienta . Ogólne uzycie funkcji fopen() i flose() znam . Tylko jak scieżkę do pliku podać z serwera do użytkownika ?.

_______
Klient nie Klijent
ActivePlayer
mike
No chyba żartujesz.
Wchodzę na stronę a mi w tle pliki sie mnożą na dysku, tak?

To ja już wola Apokalipsę laugh.gif

Możesz to chyba zrobić w Java ale aplet musi być podpisany i bezpieczny.
W php jest to niewykonalne.
cwiklok
No faktycznie można to tak odebrać ,ale nie o to chodzi. Jest to program stworzony we flash'u. Flash sam w sobie nie może tworzyć plików , łączyć sie z bazą. Wymaga do tego php. php żeby działał wymaga serwera.
Stąd moje pytanie
Speedy
Można zapisać na dysku klienta plik za pomocą tempnam() tongue.gif, tylko że robi się to w celu przechowania jakiś danych (np. zamiast używania cookie) i raczej nie można ustalić lokalizacji, gdyż plik zapisuje się w katalogu tymczasowym.
Vogel
Cytat(Speedy @ 20.06.2006, 02:27 ) *
Można zapisać na dysku klienta plik za pomocą tempnam() tongue.gif, tylko że robi się to w celu przechowania jakiś danych (np. zamiast używania cookie) i raczej nie można ustalić lokalizacji, gdyż plik zapisuje się w katalogu tymczasowym.

zerknij do manuala i przczytaj do czego sluzy tempnam. kiedy sie nauczycie ze php jest stricte server side i operacje na plikach klienta sa awykonalne?
Speedy
Przecież nie napisalem, ze za pomoca php można ingerować w strukturę plików na dysku użytkownika - tworzyć je/modyfikować itd. , bo to owszem jest niemożliwe. Napisałem jedynie, że php pozwala na stworzenie pliku na dysku użytkownika, tylko w specyficznym przypadku i to działanie ma pewne ograniczenia. Wiem do czego służy tempnam. Zresztą już to wcześniej napisałem.
Vogel
no, widze ze jednak nie wiesz. bo fakt - tempnam tworzy plik tymczasowy, ale na serwerze. do dysku klienta php ma sie nijak.
cwiklok
czyli musze znależć inny sposob, sposob ktory nie zapisuje plikow na dysku klienta sad.gif
Speedy
każdemu się może coś pomylić...
Vogel
wiem ;] szczegolnie pozno w nocy
bim2
Mhh a nie mozesz generować pliku na serwerze i poznije przekierowanie do niego? I user sobie wybierze katalog itp.winksmiley.jpg Chyba najprościej rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.