Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO -> problem z połączeniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Apo
Witam
Chciałem zacząć używać PDO więc na swoim serwerze (php 5.0.3) w pliku php.ini włączam dyrektywy:
extension=php_pdo.dll
extension=php_pdo_mysql.dll

No i teraz chciałem się połączyć z bazą danych:

1. <?php
  2.  
  3. try
  4. {
  5. $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=mysite', 'root', '');
  6. } catch(PDOException $e)
  7. {
  8. echo 'Nie mozna polaczyc sie z baza: '.$e->getMessage();
  9. }
  10. ?>

No i za każdym razem wywala mi błąd:
Nie mozna polaczyc sie z baza: [2017] Can't open named pipe to host: . pipe: MySQL (2)

Będe wdzieczyny za pomoc smile.gif

Pozdrawiam
NuLL
Sprawdz porty przez ktore sie laczysz z MySQL.
dr_bonzo
Uzyj polaczenia przez TCP, nie pipes/unix-sockets:
new PDO('mysql:host=127.0.0.1;posrt=3306;dbname=mysite', 'root', '');
Apo
i dalej ten sam błąd :/ @NuLL mysql uzywa portu 3306 tak jak napisał dr_bonzo. Z bazą na bank jest wszystko dobrze bo mysql_connect() działa. W manualu tez nic nie znalazłem na ten temat.
dr_bonzo
@Apo
probowales tego:?

new PDO('mysql:host=127.0.0.1;port=3306;dbname=mysite', 'root', '');
(w poprzednim bylo "posrt" zamiast "port")
widze ze nie bo dostales ten sam blad, a gdy laczysz sie przez IP to nie laczysz sie przez "named pipe"
Apo
@dr_bonzo robiłem tak jak pisałeś, nawet zminiłem tą literówke na 'port' ale i tak nie chodziło ;p Dopiero jak wkleiłem całe to co napisałes "new PDO('mysql:host=127.0.0.1;port=3306;dbname=mysite', 'root', '');" to poszło winksmiley.jpg Widocznie też miałem literówke

hmm głupie jest to PDO albo mi coś nie chodzi sad.gif
Zeby nie zaśmiecać forum to napisze to tu.
Chce wykonać zapytanie no i pisze:

1. <?php
  2. $pdo = new PDO('mysql:host=127.0.0.1;port=3306;dbname=mysite', 'root', '');
  3.  
  4. foreach($pdo->query('SELECT id FROM news') as $row)
  5. {
  6.  echo $row['id'];
  7. }
  8. ?>

No i wywala błąd: "Warning: Invalid argument supplied for foreach() in G:\WebServ\httpd\mysite\index.php on line 8" bo zapytanie zwraca false za każdym razem. No i nie wiem czy to składnia jest zła czy coś z PDO bo przeczytałem że cały czas może sie coś zmienic, a ucze sie z tego kursu: http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/70
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.