Maslav
20.06.2006, 20:34:17
Hej.
Postawiłem sobie za cel napisanie prostego agregatora (tak to się pisze?) feedów. Strukturę kodu mam już mniej więcej w głowie. Pytanie mam tylko jedno. Zastanawiam się w jaki najefektywniejszy sposób "zgarniać" itemy. Wymyśliłem sobie taki patent. Ustawiam sobie "Cron Job" na serwerze który, powiedzmy co 15 minut, uruchamia skanowanie wskazanych RSS i sprawdza czy nie ma aktualizacji. Jeśli są, kopiuję je sobie do bazy i wyświetlam na stronie dla userów. Czy to ma sens?
A powiedzmy że mam 40 feedów lub więcej do sprawdzenia. Tak się zastanawiam czy php podołało "wydajnościowo".
nasty
21.06.2006, 07:51:01
Cytat
A powiedzmy że mam 40
Twoj pomysl jest dobry ale 40 na jeden raz, moze nie wystarczyc 30 secund na to, postaraj sie zrobic zeby nie co 15 minut ale co 5 minut sprawdzal jedna gupe w kturej nie bedzie wiecej niz 15.
pozdrawiam
Ludvik
21.06.2006, 09:08:51
Nikt nie kazał mu wszystkich feedów pobierać w jednym skrypcie... Jedyny sposób, żeby sprawdzić czy php to wytrzyma, jest napisanie tego. Nie ma co zgadywać, bo można spudłować przy przeliczaniu opóźnień związanych z przesyłaniem danych przez http. Serwer się nie zmęczy, ale może to potrwać...
Cytat(nasty_psycho @ 21.06.2006, 08:51 )

Twoj pomysl jest dobry ale 40 na jeden raz, moze nie wystarczyc 30 secund na to, postaraj sie zrobic zeby nie co 15 minut ale co 5 minut sprawdzal jedna gupe w kturej nie bedzie wiecej niz 15.
pozdrawiam
A dlaczego akurat 30 sekund? Akurat czas wykonania skryptu może być dowolnie długi...
nasty
28.06.2006, 09:13:20
Cytat
A dlaczego akurat 30 sekund? Akurat czas wykonania skryptu może być dowolnie długi...
A czy tobie by sie chcialo czekac na strone 60 sekund az cos zobaczysz ?
Ludvik
28.06.2006, 09:21:14
Dane nie będą pobierane przy wywołaniu strony przez użytkownika, tylko z crona, więc nikt nie będzie czekał n sekund na obejrzenie danych. Problem będzie raczej z ustawieniami php na serwerze, bo admin może zechcieć poblokować wszystko i zrobi się problem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.